Datum objave: 29. Srpanj 2013

Šibenik dobio Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri

Diana Ferić
Diana Ferić

Centar  za informiranje i savjetovanje o karijeri (CIOSK), četvrti u Hrvatskoj,  danas je u Šibeniku  otvorio je ministar rada i socijalne skrbi RH   prof.dr.sc. Mirando Mrsić. Osnovna zadaća tog centra je postati središnjim mjestom pružanje usluga profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere što većem broju korisnika. Centre uspostavlja Hrvatski zavod za zapošljavanje uz pomoć sredstava Europske unije. 

Uz Ministra na otvorenju su bili i ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, dožupan Tomislav Vrdoljak, predstojnik područnog ureda HZZ-a Šibenik, Luka Petrina, te saborska zastupnica i gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev. To je četvrti CISOK centar otvoren u Hrvatskoj od planiranih osam, a sve je dio projekta IPA financiranog iz fondova EU, ukupne vrijednosti 3,700 000 EUR.

Luka Petrina je istaknuo problem nerazmjera ponude i potražnje na tržištu rada te je jedan od ciljeva centra rješavanje tog disbalansa. Također je  naglasio kako je ovo veliki iskorak u profesionalnom usmjeravanju.
Održana je i kratka prezentacija o centru u kojoj je naglašeno da centar nije otvoren samo za nezaposlene već i učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, zaposlenima koji žele promijeniti posao, poslodavcima, roditeljima, školama, savjetnicima za razvoj karijere te sve ostale koji su zainteresirani za razvoj karijere.

Zadovoljstvo otvorenjem tog centra u Šibeniku  izrazili su i zamjenik župana Tomislav Vrdoljak i gradonačelnik Šibenika Željko Burić. „Sav trud moramo usmjeriti prema djeci i mladima koji više neće trebati tražiti savjete za karijeru samo u krugu prijatelja. Ovaj grad će biti snažan koliko osnažimo njegov intelektualni potencijal. Šibenik ne smije biti samo grad ugostitelja, konobara, čistača i sl.“, istakao je gradonačelnik Burić.

Centar je službeno proglasio otvorenim ministar Mrsić, koji je tim povodom izjavio: „Želim da ovaj centar postane mjesto gdje će mladi svratiti između odlaska na kavu. Prije je bilo normalno da mladi cijelo svoje školovanje provedu u jednom gradu pa se tamo i zaposle, a sada ovakvi centri omogućuju da se tijekom obrazovanja i karijere promjene tri, četiri grada i države. Tržište rada u Hrvatskoj je sada otvoreno, međutim moramo stalno imati na umu da smo mi sami gospodari svoje karijere te da nas zapošljava naša sposobnost. Centar je tu da ponudi savjet ali i mogućnost.“ Obećao je otvaranje još jednog CISOK centra u Šibeniku jer smatra da je gradu potrebno mjesto koje će okupiti mlade i potaknuti ih da se pokrenu.
Centar CISOK možete posjetiti svakoga radnoga dana na adresi: Ul. Stjepana Radića 54

Iz kategorije: Vijesti