Datum objave: 28. Srpanj 2013

Šibenik će narednih šest dana živjeti u duhu animacije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik  je upisan na međunarodnu kartu animiranog filma  zahvaljujući 3.  SUPERTOON – u, Festivalu animiranog filma, koji je večeras otvoren, a trajat će do 2. kolovoza. Na šest atraktivnih lokacija - Trgu Ivana Gorana Kovačića, Galeriji Sv. Krševana , Muzeju Grada Šibenika, plaži  Banj, glazbeno-kulturnom centru Azimut i u HNK Šibenik bite će prikazano više od 300 filmova. Na večerašnjem otvaranju Festivala koje je održano u HNK Šibenik jedan od trojice direktora  Slaven Lukarov kazao je  da će publika imati priliku vidjeti najzabavnije  od najkvalitenijih filmova koji su pristigli na natječaj. Među više od 600 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, u žestokoj konkurenciji, selekcijska komisija odabrala je 24 filma za konkurenciju kratkih animiranih filmova ANIMASAURUS REX, 27 filmova za konkurenciju animiranih filmova za djecu i mlade PLANKTOON i 65 radova za konkurenciju animiranih glazbenih videa SUPERTUNES, a tu su i popratni programi, kako je najavio drugi direktor  Ivan Klepo.

Živana Podrug, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika i  dr. Željko Burić, šibenski gradonačelnik nisu krili zadovoljstvo zbog toga što su organizatori izabrali upravo Šibenik za domaćina tog festivala. „ Šibenik  je postao grad  u kojemu se ljudi mogu zabaviti i provesti aktivan odmor. Festival SUPERTOON nam je važan jer  želimo da Šibenik ne bude samo prepoznatljiv po turističkoj ponudu već da bude i  kulturni centar. Organizatorima obećavam da će sljedeće godine  imati još bolju pozornicu na plaži Banj koja će biti do kraja uređena, ali i jedno novo mjesto za prikazivanje filmova – bivše kino Odeon koje će biti uređeno kao multimedijalni centar i novo kulturno središte u starom dijelu Šibenika“, kazao je dr. Burić i  zaboravio Festival proglasiti otvorenim pa je to umjesto njega na ležeran način učinio Ivan Klepo.

Supertoon ufinancirju  Hrvatski audiovizualni  centar, Grad Šibenika i TZ Grada Šibenika, a značaj dio posla obavljaju volonteri. Večeras je predstavljen i međunarodni žiri  koji čine: Anna Ida Orozs, suosnivačica festivala Primanima u Budaörsu, Mađarska i istraživačica na polju dokumentarno-animiranog filma pri ELTE’s Institute of Art Theory and Media Studies, Wiktorija Pelzer, kustosica programa avangardne animacije Animation Avantgarde festivala VIS Vienna Independent Shorts i Simon Bogojević Narath, autor kratkih animiranih i eksperimentalnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na nekima od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala.


Konkurencija animiranih videospotova SUPERTUNES donosi izbor ponajboljih recentnih animiranih glazbenih spotova, a posebnost ovogodišnjeg programa svakako je činjenica da se on održava svake večeri od 23.00 sata u Kinu na plaži Banj gdje će se publika, nakon uživanja u odličnoj glazbi i animaciji moći zabaviti uz šank i probrane glazbene čarobnjake kao što su DJ Schullio, DJ Ska Sapiens, DJ D-Gree, DJ Minoise i domaće šibenske snage Bass Matters.


U konkurenciji kratkih animiranih filmova ANIMASAURUS REX koja se prikazuje u četiri bloka od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 22 sata u Kinu iza škole (Trg Ivana Gorana Kovačića, Šibenik), publici će se predstaviti dva filma koja su 2012. i 2013. bila nominirana za Oscara. Riječ je o 'Head Over Heels' britanskog autora Timothyja Reckarta, duhovitom animiranom filmu o bračnom paru koji nakon godina razmirica pronalazi formulu uspješnog suživota u stanu. On živi na podu, a ona na stropu! Drugi konkurent za Oscara u kategoriji animiranog filma je 'Sunday' (Dimanche), kanadskog autora Patricka Doyona koji prati živopisnu svakodnevicu kanadskog dječaka.

Iz kategorije: Vijesti