Datum objave: 25. Srpanj 2013

Todorić preko Županije za spas NK Šibenik donira milijun kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući "usmenom rebelansu" proračuna Šibensko - kninske županije koji je prihvaćen na današnjoj sjednici  velikom većinom glasova vijećnika i sa samo  tri suzdržana glasa Nogometnom klubu Šibenik bit će preko Županije prebačeno milijun kuna koje je kao donaciju, isključivo za tu namjenu, uplatio Agrokor Ivice Todorića. To je značajan korak naprijed za uspješno privođenje kraju postupka preoblikovanja tog kluba i spas od stečaja, kako je kazao župan Goran  Pauk. Župnija i Agrokor su potpisali Ugovor  o toj donaciji u kojem je jasno naznačena namjena tih sredstava.

Rebalans, koji je bio bitan i za šibensku bolnicu, prihvaćen je na temelju usmenih detaljnih obrazloženja Župana i Milice Bilušić, šefice  županijskog proračuna, ali bez pisanih materijala što je zasmetalo vijećnicima  Krešimiru Šakiću ( SDP) i Petru Mišuri (HNS) koji  se prosvjedovali zbog takvog načina rad. Istaknuli su da im nije jasno da županijske službe nisu mogle, barem za trajanja sjednice, vijećnicima dostaviti pisani prijedlog. Nazvali su  to presedanom u praksi predstavničkih tijela uopće. Župan Pauk se složio s primjedbom da  su pisani materijali  nužni i kazao je da Županija to poštuje, ali i da, kako je naveo, prati život, a da je donošenje rebalans hitno, da se ono  utvrdilo kao prijedlog jučer, doslovce, "pet do 12" i da nije bilo vremena za poštivanje uobičajene procedure dostavljanja prijedloga vijećnicima. "" Ovdje je riječ o dvama bitnim stvarima spašavanju nogometnog kluba Šibenik i bolnici, bitnim institucijama Grada Šibenika  tako da mislim da mislim da to u ovom slučaju ne bi trebalo biti presudo za glasovanje", istaknuo je župan. Podržao ga je i Ante Kulušić (HDZ) koji je istupe oporbenih vijećnika ocijenio kao normalnu i poželjni politički borbu. "To je dobro i poželjno, ali isto tako ostaje činjenica da ne bismo bili ništa pametniji niti bismo imali drukčiji stav ni da je sve ovo što je ovdje rečeno bilo napisano. Ovakvim istupima teško da će se dobiti glasovi birača", ocijenio je Kulušić.
Petar Mišura je, unatoč kritici, ipak glasao za prijedlog rebalansa što je u svom istupu i najavio, a  Krešimir Šakić je uz  još dvoje oporbenih vijećnika, Josu Slamića (HSLS) i vijećnika s  Nezavisne liste Stipe Petrine  bio suzdržan.
Župan Pauk je prethodno vijećnicima detaljno izložio plan spašavanja NK Šibenik kroz postupak preoblikovanja bez sumnje da će on uspjeti. Kazao je kako će Grad Šibenik  od države preuzima potraživanja od NK Šibenik  i pretvara  ih u dionice, a da će se  osigurati i novac za vraćanje duga onima koji ne pristaju na njegovo pretvaranja u dionice,  a to su igrači i neke tvrtke.  Računa se na oko 7 milijuna kuna,a u to ulazi potraživanja  od Hajduka, donacija Agrokora, milijun kuna od Grada Šibenika i donacija Zagrebačke banke koju oni daju  Gradu Šibeniku za unapređenje sporta.

Ovim rebalansom bit će omogućeno i da se 750 000 kuna decentraliziranih sredstava za zdravstvo koje su bile namijenjene projektu nove bolnice, a neće ih se moći utrošiti  u ovoj godini usmjere na dovršenje projekta uređenja prostora za Hitnu medicinsku službu umjesto da se vrate državi.

Iz kategorije: Vijesti