Datum objave: 25. Srpanj 2013

Polemika na Skupštini Županije:Tko će upravljati Vrnažom?

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik, za mandata prošle vlasti, bio je jedina je jedinica samouprave u Županiji koja za unaprjeđenje pomorskog dobra nije uložila niti kunu iz svog proračuna, kazao je Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave Šibensko – kninske županije na Aktualnom satu jutrošnje sjednice Županijske skupštine odgovarajući na pitanje oporbe, vijećnika HNS –a i SDP –a o pomorskom dobru i utjecaju Grada Šibenika na upravljanje njime.

Pitanje pomorskog dobra i utjecaja Grada Šibenika bilo je "vruća tema" u odnosima županijske i bivše šibenske gradske vlasti, a danas ga je  isprovocirao je vijećnik Krešimir Šakić iz SDP –a tražeći da mu se odgovori tko će upravljati budućom komunalnom lučicom Vrnaža uz konstataciju kako to pita jer se do sada pokazalo da građani Šibenika ulažu novac u neke projekte, a onda Grad Šibenik ne upravlja njima. Kao primjer naveo je rivu u Šibeniku kojom, kako je kazao, na neprimjeren način upravlja privatnik i Grad na to nema nikakav utjecaj.

„ To je kazao bih morski izlog Šibenika, a prema onomu što se sada događa nazvao bih ga čirom na licu Šibenika“, kazao je Šakić dodajući da je drugi primjer RCGO Bikarac u koji su građani Šibenika uložili veliki novac,a sada bi trebao doći pod županijsku upravu.

Kada je riječ o Vrnaži njome po Zakonu mora upravljati Županijska lučka uprava , kazao je Željko Dulibić i tu nema nikakve dileme. On je podsjetio kako je ta lučica otpočetka trebala biti isključivo komunalna lučica no prošla gradska vlast je to željela izmijeniti i uvesti i komercijalne vezove, a priča je sada vraćena na početak.
Što se pak tiče upravljanja nad šibenskom rivom i sadržajima na njoj problem je u tomu što privatni koncesionar ima koncesiju do 2014. godine, a nakon tog, kazao je Dulibić, neće biti problema da i taj dio pomorskog dobra preuzme Županijska lučka uprava.

Župan Goran Pauk je u vezi s Bikarcem kazao kako Županija i Grad rade na pronalaženju najboljem modela upravljanja rim regionalnim centrom za odlaganje otpada u kojem će Grad Šibenik, s obzirom na uloženo, imati i najveći utjecaj, ali će u upravljanje biti uključene i druge jedinice lokalne samouprave koje će na tom odlagalištu odlagati otpad što je, naglasio je župan, u skladu sa Zakonom.

Iz kategorije: Vijesti