Datum objave: 23. Srpanj 2013

Šibensko - kninska županija će od naknada za legalizaciju dobiti oko 40 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Glavnina zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Šibensko – kninskoj županiji bit će riješena do kraja 2015. godine, a za njihovu obradu bit će angažirani dodatni radnici i taj posao neće pasti na leđa sadašnjih zaposlenika u uredima za provedbu prostorne dokumentacije, najavila je danas u Šibeniku, nakon radnog sastanka sa šibensko – kninskim županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Grada Šibenika dr. Željkom Burićem ministrica graditeljstva RH Anka Mrak Taritaš.  Riječ je o oko 30 000 zahtjeva, s tim da će ih, prema procjenama, oko 20 posto odmah otpasti.

Od svote koja će biti uplaćena za legalizaciju  20 posto novca odlazi za rad ureda, 30 posto se vraća jedinicama lokalne samouprave, a 50 posto uzima država. U Šibensko – kninsku županiju bit će tako vraćeno, po ministričinim riječima, oko 40 mijuna kuna. Taj novac mora biti isključivo uložen u izgradnju i uređenje infrastrukture.
Župan Pauk  i gradonačelnik  Burić dobili  su zadaću da organiziraju rad svojih ureda i osiguraju dodatni broj radnika kako bi se zahtjevi za legalizaciju  mogli rješavati prema planu.

Poznato je da su ti lokalni uredi i do sada bili slabo ekipirani i da im je nedostajalo zaposlenika s obzirom na obim posla. Sada se računa na nezaposlene koji su prijavljeni  na Zavodu za zapošljavanje, umirovljenike kao i na mogućnost prekovremenog rada. „Posao riješavanja zahjeva za legalizaciju nije zahtjevan i nema razloga da se za te poslove ne obuče i ljudi sa srednjom stručnom spremom, recimo ekonomskom školom ili gimnazijom“, istaknula je ministrica.
Župan Pauk je potvrdio da, budući da su osigurana dodatna sredstva za plaćanje radnika koji na tome budu radili, neće biti problem organizirati rad ureda. Gradonačelnik Burić je istaknuo kako se Upravni odjel  za provedbu prostorne dokumentacijeu Grad Šibenik već  organizirao u tom pravcu te da im taj posao predstavlja izazov.

Iz kategorije: Vijesti