Datum objave: 23. Srpanj 2013

TVRĐAVA SV. MIHOVILA: Gradska uprava neće tolerirati prijepore projektanata i nadzornih tijela

Diana Ferić
Diana Ferić

„Kašnjenje završetka radova na tvrđavi sv. Mihovila bio bi poguban za Šibenik. To se ne smije dogoditi i zato neću tolerirati nikakve prijepore, razlike u mišljenjima i osobne animozitete.“ – kaže dr. Željko Burić.                                                                                                                                                                                                 Izgradnja ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila vrijedne 11 milijuna kuna koji su osigurani iz europskih fondova moraju biti završeni do travnja 2014. godine jer će se u protivnom Grad Šibenik naći na udaru ozbiljnih sankcija. Nije riječ samo što će morati biti vraćen novac dobiven iz europskih fondova. Daleko je teža kazna zabrana pristupa europskim fondovima na čak dvije godine.

„Radovi moraju biti završeni do travnja 2014. godine. Ne dolaze u obzir bilo kakvi razlozi i bilo kakva opravdanja za kašnjenje završetka radova. Nećemo tolerirati nikakve prijepore između projektanata i nadzornika projekta nadzornog organa i projektanata, a posebno ne razilaženja mišljenja pojedinaca. Već smo angažirali tvrtku i stručna tijela koja će ponuditi  rješenja za probleme koji usporavaju završetak radove. Godišnji odmori, osobne netrpeljivosti i animoziteti, razlike u stavovima i mišljenjima pojedinaca ne smiju biti kočnica za usporavanje i onemogućavanje nastavka radova pa makar to rezultiralo otkazom ugovora s nadzornicima i projektantima.“ – kazao je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić koji je jutros posjetio gradilište ljetne pozornice na tvrđavi sv- Mihovila. 

„Travanj je krajnji rok. Za nas je to pitanje biti ili ne biti, - dodao je gradonačelnik Burić, -Ako ne ispunimo drugi ultimativni rok kojeg smo dobili srećom bez sankcija nakon što radovi nisu dovršeni u prvom zadanom roku Grad Šibenik će biti u vrlo tešku situaciju. Nije riječ samo o tome da ćemo u slučaju prekoračenja drugog roka morati vratiti novac kojeg smo dobili iz EU fondova za taj projekt nego će nam biti uskraćen pristup tim fondovima tijekom dvije naredne godine, a to znači da nećemo moći ostvariti brojne druge projekte bez kojih Šibenik ne može napredovati, ne može se razvijati, ne može ponuditi bolji život svojim građanima. Projekt je morao biti završen do 10. mjeseca 2013. godine, a mi smo još daleko od cilja. Uz visoku toleranciju Središnje agencije za upravljanje fondovima i dobru volju koju su pokazali dobili smo novi rok i njegovo ispunjavanje je ispit vjerodostojnosti i sposobnosti i za Šibenik i za Hrvatsku. Na kušnji nisu samo mogući materijalni i financijsku gubici nego i naš ugled. Negativne posljedice kašnjenja mogu biti nesagledive. Biti bez sredstava iz EU fondova pune dvije godine, morati zbog toga stopirati sve ostale projekte apsolutno ne dolazi u obzir. Ne želim dovesti Šibenik u tu situaciju niti kao gradonačelnik namjeravam snositi posljedice loše suradnje i kratkih spojeva na vezama između projektanta i projektnog nadzora.Izvođač radova, tvrtka „Minigradnja“, nije kriv za dosadašnja kašnjenje radova. Radovi kasne i stoje zbog prijepora između projektanata i projektnog nadzora, a radi se o istoj pravnoj osobi, te konzervatora koji u hodu mijenjaju pravila što izvođača dovodi u situaciju da ne zna što treba raditi. Ako ne nađemo rješenje raskinut ćemo s projektantom i nadzornikom ugovor. Ulog je prevelik i ne dolazi u obzir da Grad Šibenik zbog toga posrne i trpi nesagledive štete. 
 

Iz kategorije: Vijesti