Datum objave: 22. Srpanj 2013

Biskupija: Orgulje su naše i to je naš doprinos Orguljaškoj školi

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska biskupija reagirala je na podatak iznesen u našem tekstu o ovogodišnjoj orguljaškoj  školi u Šibeniku da ni ove godine nisu sufinancirali tu manifestaciju: „Istina je da Šibenska biskupija do sada nije sponzorirala Orguljašku školu novčanim sredstvima. Međutim sve orgulje na kojima se izvodi program škole, od kojih neke imaju iznimnu povijesnu vrijednost, u crkvenom su vlasništvu i nalaze se u crkvama. Crkva ih je kroz povijest gradila, čuvala i sačuvala te su danas dio neprocjenjive kulturne baštine grada Šibenika na ponos svim Šibenčanima. Od samih početaka Orguljaške škole Šibenska biskupija sve orgulje i crkve u kojima se orgulje nalaze potpuno besplatno stavlja na raspolaganje Orguljaškoj školi.

Ovu izjavu prof. Grge smatramo zato krajnje neprimjerenom i uvrjedljivom prema Šibenskoj biskupiji i Crkvi uopće. Tim više što ovo nije prvi put da organizatori Orguljaške škole doprinos kojim Šibenska biskupija i šibenski franjevci podupiru rad iste u javnosti prešućuju, pa čak i obezvrjeđuju.

Prof. Grga je u navedenoj izjavi kazao kako je „pitanje bili li Hrvatska imala umjetnike kao što su Pavao Mašić i Natalija Imbrišak da nije bilo te orguljaške škole." Dosljedno tomu mi bismo mogli reći da je pitanje bi li  tu Orguljašku školu bilo uopće moguće održavati u Šibeniku bez doprinosa Crkve, odnosno Šibenske biskupije i šibenskih franjevaca. Držimo da smo radi toga zavrijedili barem koju riječ zahvale i poštovanja.

Unatoč ovako nepoštenom odnosu organizatora Orguljaške škole prema Crkvi, Šibenska biskupija cijeni doprinos iste u razvoju i promociji orgulja i orguljske glazbe te će i dalje stavljati na raspolaganje crkvene orgulje za rad škole na korist i dobro mladih orguljaša.

 

Iz kategorije: Vijesti