Datum objave: 18. Srpanj 2013

Bianca Jagger uručila Solarisu bijelu zastavu za čistoću podmorja

Diana Ferić
Diana Ferić

Prva bijela zastava u Hrvatskoj, kao znak čistoće podmorja, a druga na svijetu, Nakon Monaka, zavijorila je danas u Solaris Beach Resortu, a uručila ju je Bianca Jagger, svjetska ambasadorica za ljudska prava i glasnogovornica GUWAA (Global Underwater Awareness Association) neprofitne, nevladine ekološka udruga kojoj je cilj očistiti mora, rijeke i jezera,a osnovao ju je Kristijan Curavić, svjetski rekorder u ronjenju na dah koji je također bio na svečanosti u Solarisu. On je tu udrugu i utemeljio uz potporu Bianke Jagger i Bernija Ecclestonea, prvog čovjeka F1.

Bijelu zastavu je donio padobranac Igor Kecerina koji se spustio na Solarisovu bijelu plažu, a potom je podignuta na jarbol. Bianka Jagger je izrazila zadovoljstvo što joj je pripala čast da Solarisu preda tu zastavu. Kazala je kako je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bila prije dvadesetak godina, u ratu, radi izbjeglica i silovanih žena te da se vidi napredak koji je u međuvremenu napravljen. Upozorila je da prema morima, oceanima i drugim vodama treba odgovorno postupati i štiti ih, kazavši, kako nije u redu da Kristijan Curavić cijeli svoj život provede čisteći podmorja.

Curavić je bio kritičan ne samo zbog zagađenja mora u Hrvatskoj nego i, kako je istaknuo, zapostavljenosti tog segmenta na razini države. Tako je istaknuo da je za čišćenje kopna od smeća potrošeno 500 000 kuna, a za podmorje niti kune.
Najavio je sljedeću ekološku akciju svoje organizacije koja će 29. rujna početi u Monaku, a priključit će joj se 80 država u svijetu i bit će nominirana za Guinnessovu knjigu rekorda. Prvi će u more u ronilačkim odjelima skočiti princ od Monaka, Albert, François Solano , suradnik pokojnog Jacquesa Cousteaua i Kristijan Curavić.
Ivan Mrva izvršni direktor Solarisa istaknuo je kako mu jed drago što je zahvaljujući angažmanu Kristijana Curavića i njegove udruge očišćeno podmorje u Solarisu, a istaknuo je kako taj resort inače pokazuje visoku ekološku svijest u odnosu prema okolišu.

Druženje s Bankom Jagger nastavljeno je u Dalmatinskom selu uz dalmatinsku hranu i glazbu. Na ceremoniji podizanja bijele zastave bili su i predstavnici Grada Šibenika i Šibensko – kninske, TZ Grada Šibenika te predstavnici Hotelske kuće Solaris d.d.  Nakit kojim se Bianka Jagger za ovu priliku okitila podsjetio je na dijelove nekim morskih organizama, ali se ona sama ogradila da nije o tome riječ već o  djelu poznatog kreatora Roberta Callvanija i da, kao osvještena aktivistica za zaštitu prava čovjeka, ali i svih živih bića, ne bi na sebe nikad stavila nešto  takvog porijekla.

Iz kategorije: Vijesti