Datum objave: 18. Srpanj 2013

Na otvaranje 20. Orguljaške škole u Šibeniku pozvan i predsjednik Josipović

Diana Ferić
Diana Ferić

Orguljaška ljetna škola bit će u Šibeniku organizirana od 5. do 14. kolovoza, ali se odustalo od Dana orgulja koji su već bili dogovoreni i trebali  su se održavali  svakog utorka do sredine listopada jer  nisu dobili očekivana sredstva od Hrvatske turističke zajednice , kako je novinare danas izvijestio  Božidar Grga,   predsjednik Organološkog društva „ Organum“ Šibenik. Dobra je vijest da mladi glazbenici i dalje pokazuju veliko zanimnje za šibensku  orguljašku školu i njezine seminare, a posebno je iznenađenje što su ove godine iskazali interes upravo za one koji imaju najozbiljnije teme. Jedna od glavnih ciljeva orguljaške škole je upravo osposobljavanje mladih orguljaša.

Božidar Grga uputio je poziv predsjedniku RH Ivi Josipoviću i ministrici kulture  Andreji  Zlatar Violić  da dođu na otvaranje orguljaške škole, na osebujan koncert  Drage Soltera na kornetu i Maria Penzara na orguljama. Kornet je drvena truba na kojoj se u Šibeniku nikad u povijesti nije sviralo, a u prošlosti je bio jedan od najcjenjenijih instumenata.

Orguljaška škola ove godine slavi i 20. jubilej pa je i to povod za poziv visokim gostima, a njezini rezultati su nemjerljivi. Nije skromno reći da je pitanje bili li Hrvatska imala umjetnike kao što su Pavao Mašić i Natalija Imbrišak da nije bilo te orguljaške škole.
Ove godine će Orguljaška škola trajati od 5.  do 14. kolovoza, kasnije nego lani kada su zbog velikih vrućina imali velike probleme. Morali su u orgulje stavljati vodu ili drvo natoljeno vodom da bi povećali vlažnost jer je postojala opasnost da će drveni djelovi orgulja puknuti. Bit će održano pet koncerata na šibenskim povijesnim orguljama.

Recesija i nemogućnost sponzora da ih prate utjecalo je i na skraćivanje programa orguljaške škole pa se danas umjeto 10 održava pet seminara, a trajanje je skraćeno s 15 na 10 dana. Organiziranje ovogodišnje Orguljaške škole stajat će oko 160 000 kuna, a do sada su osigurali  151 000 kuna. Donatori su Grad Šibenik, Šibensko – kninska županija, TZ Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije te Maja Husedžinović, umirovljena  inženjerka kemije iz Zagreba koja, želeći se zahvaliti Božidaru Grgi na nekim uslugama koje je učinio u sklopu projekta spašavanja jednih orguljaui Osijeku, svake godine Orguljaškoj školi u Šibeniku uplati 10 000 kuna. I ove godine Šibenska biskupija nije donirala niti kunu.

Iz kategorije: Vijesti