Datum objave: 18. Srpanj 2013

Predstavljen program ovogodišnjeg Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Obrana Šibenika kroz bitku koja će se odigrati na tvrđavi svetog Nikole između „naših i njihovih“, a u kojoj će uz Šibenčane sudjelovati Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Vranski vitezovi,, Koprivničke haramije, Požeška gradska straža i Senjski uskoci  trebala bi biti spektakl koji će obilježiti ovogdišnji 9. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku,  kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici organizatora – Grada Šibenika, TZ Grada Šibenika, Udruženja obrtnika Šibenik i  Gradske straže.  Smisao je prikazati Šibeni kao neosvojiv grad.No organizatori su se, čini se malo previše, zaigrali pa su  najavili kako će  „rekonstrurati  bitku koja se nikadanije dogodilo“ što je besmisleno jer se može rekonstuirati nešto što je postojalo ili se odigralo. Sajam će s e ove gdoine održati od 6. do 8. rujna.
Namjera im je, kako je objasnila Ksenija Grubišić, koja je naknadno predstavljena kao direktorica Sajma,  program „uvući“ i tvrđavu svetog Nikole koja dosada, kako je kazala, nije bila eksonirana. Po njezinim riječima ove je godine veliko zanimanje inozemnih sudinika za Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku, što nisu očekivali, tako da još nemaju definiran financijski plan. Novost je i da će u program biti uključeni turistički vodiči koji će kostimirani voditi turiste, ali i Šibenčani koji to budu željeli, po gradu i otkrivati im  do sada manje poznate zanimljivosti, a sajam će biti iskorišten i za brendiranje Festival pidoča.
Dr Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika je istaknuo kako gradska vlast u potpunosti podržava taj sajam jer on  pridonosi upravo onomnu, istkanuo je, što je i on osobno isticao u predizbornoj kampanji, a to je oživljavanje gradske jezgre kroz zanimljive sadržaje . Istaknuo je i kako će organizatori dobiti i zadatak  da zimi, za zmiskih parznika osmisle programe za djecu u povijesnoj jezgri.

Joso Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik istkanuo je važnost tog sajma za promociju  obrtnika, posebno onih koji se bave starim zanatima. „ na ovogodišnjem sajmu  sudjelovat će više od 100 obrtnika iz cijele Hrvatske. Svima njima to je prvenstveno dobra prilika da prezentiraju široj javnosti to što rade, a manje im je važan financijski efekt“, kazao je Smolić i najavio kako će  se ove godine sa svojim programom uključiti šibenska Turističko – ugostiteljska škola koja će za goste pripremati zaboravljeni šibenski specijalitet – zavajon, na kojem su se odgojile generacije djece i mladih.
Joško Babačić iz gradske straže osvrnuo se na bitku koja će biti uprizorena na tvrđavi svetog Nikole uz posebne mjere sigurnosti, pa dok ona bude trajala, neće biti moguća plovidba kanalom,a osim sudionika bitke, nitko neće moći biti niti na tvrđavi.

Tu bitku i sve ostalo osmislilo je Povjerenstvo Sajma koje ga i organizira, a za savjet su, objasnio je Babačić, pitali  stručnjake, ako im je to trebalo. Sajam će, aproksimativno, koštati oko 350 000 kuna, a novac osiguravaju sponzori i  Grad Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti