Datum objave: 17. Srpanj 2013

Umro 61- godišnjak iz Petrova polja čekajući pred vratima Hitne pomoći u Drnišu

Diana Ferić
Diana Ferić

Josip Duran, 61-godišnji mještanin sela Gradac iz Petrova Polja, preminuo je jutros u 06,35 sati ispred zatvorenih vrata Dežurne službe Doma Zdravlja u Drniš u trenucima dok je dežurni tim koji je bio u noćnom dežurstvu bio na intervenciji u Oklaju., piše Jutarnji list.

Nesretnog pacijenta na klupi ispred zatvorenih vrata ugledao je Ivan Mihaljević Ivanda, gradski vijećnik HDZ-a Drniš i dragovoljac Domovinskog rata u specijalnim izviđačkim postrojbama u trenutku kada je sa suprugom ispred DNZ-a automobilom dovezao doveo bolesnu majku na pregled.

- Stao sam ispred Dežurne službe i na klupi sam vidio čovjeka kako sjedi sam, dok je supruga pomagala majci da izađe iz vozila, te sam u jednom trenutku vidio kako se čovjek zavidne tjelesne konstrukcije ruši na pod pri čemu je klupa pala po njemu - kazivao nam je Mihaljević.

- Izašao sam iz auta i počeo ga dizati da ponovno sjedne. Pokušao sam uzaludno uspostaviti verbalnu komunikaciju i čak sam ga uspio sjesti, ali se opet naslonio meni na ruke i počeo padati. Lagano sam ga spustio na pod i započeo reanimaciju srca i dišnih puteva. Već je bio plav u licu kroz samo minutu - dvije i samo je krkljao, te izdahnuo kada mu je jezik počeo upadati na što sam ga položio na bok u tzv. koma-položaj. Nažalost, popipao sam mu bilo i shvatio da je preminuo - ispričao je Mihaljević.

Prije nego li je započeo pomagati, supruzi je rekao da s mobitela zove 194 budući su vrata Dežurne službe bila zatvorena, što je i učinila, te je odmah drugi poziv uputila dežurnoj službi koja je u tom trenutku bila na intervenciji u 18 kiometara udaljenom Oklaju.

- Držeći da se možda ipak netko od liječnika ili osoblja nalazi u prostorijama DNZ-a, Mihaljević je ušao na druga vrata, ali je naišao na prazne ordinacije jer im radno vrijeme počinje u sedam sati.

- Kazao sam supruzi da ostane uz preminulog, a potom sam sjeo u automobil i žurno se zaputio u Policijsku postaju da osobno prijavim slučaj, te sam se vratio zajedno s njima.

Dežurni liječnički tim u međuvremenu je za nešto više od deset minuta došao pod rotacijom iz Oklaja. Unijeli su pacijenta u ordinaciju, ali nažalost sve je već bilo gotovo.

Preminuli pacijent brat je nekada drniškog gvardijana fra. Mate Durana koji sada na istoj funkciji službuje u Kninu, te budući je Župni ured u blizini DNZ-a na mjesto događaja brzo su izašli svećenici koji su mu potom priopćili žalosnu vijest.

Ubrzo je mjesto događaja "okupirala" policija i pogrebna služba. Pokušali smo pri tom kontaktirati nekoga od službujućih i upravu, ali su već bili preokupirani davanjem službenog izvješća.

Inače, osoblje Dežurne službe DNZ-a Drniš višekratno je kroz duži vremenski period upozoravala mjerodavne kako je samo pitanje dana kada će se dogoditi ovakav tragičan slučaj što otvara pitanje (ne)organizacije ustroja službe unutar svakodnevne zagušenosti intervencijama na širokom prostoru nekadašnje Općine Drniš koja pokriva preko 800 četvornih kilometara i skoro sva naselja, pri čemu, radi ilustracije spomenimo, preko noći u istoj ordinaciji dežuraju jedan liječnik, sestra i vozač, pri čemu je znakovito kako Dežurni tim, iako obavlja sve zadaće klasične Hitne pomoći, u naravi nema ravnopravni status u smislu materijalnog i inog vrednovanja, visine koeficijenta i svega ostalog nužnog da bi kvalitetno izvršavalo svoje zadaće.

O tom događaju Policijska uprava šibensko – kninska priopćila je:“ Danas, 17. srpnja oko 6.40 sati , po dojavi građana, policijski službenici Policijske postaje Drniš su u Drnišu u Ulici Josipa Kosora zatekli mrtvo tijelo 61-godišnjaka s područja Drniša. Po nalogu Županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku je obavljen očevid kojom prilikom nisu pronađeni tragovi  nasilja, niti vidljive vanjske ozljede koje bi upućivale da je smrt posljedica kaznenog djela. Tijelo preminulog je prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice Šibenik. "

FOTO: Jutarnji list

Iz kategorije: Vijesti