Datum objave: 17. Srpanj 2013

Zastupnik Petar Baranović je itekako zaradio saborsku plaću

Diana Ferić
Diana Ferić

Petar Baranović, HNS –ov zastupnik iz Šibensko – kninske županije bio je, u sadašnjem sazivu Sabora najaktivniji  među zatupnicima vladajuće koalicije s čak 200 istupanja za saborskom govornicom. Po tom broju ne samo da se ističe među svojim stranačkim i koalicijskim kolegama nego je daleko iza sebe ostavio i ostalih troje saborskih zastupnika iz Šibensko – kninske županije koji se nisu baš pretrgli u postavljanju pitanja u sabornici i replikama. Tako saborska zastupnica HDZ –a Branka Juričev Martinčev istupila 43 puta u proteklih godinu i pol dana, Franko Vidović, zastupnik SDP –a 29 puta, a Ante Kulušić iz HDZ –a samo 21 put.

Sudeći prema toj saborskoj statistici Petar Baranović je itekako zaslužio svoju saborsku plaću na visinu koje je javnost općenito kada je riječ o saborskim zastupnicima itekako kivna. „Moram priznati da sam se ugodno iznenadio tom statistikom po kojoj sam najaktivniji zastupnik iz redova Kukuriku koalicije jer nisam ni bio svjestan koliko je to broj istupa. No najvažnije je jesu li ti istupi bili korisni i jer ih je javnost kao takve doživjela, a mislim da sam u tome uspio. Kada sam se kandidirao za saborskog zastupnika obećao sam biračima da u sabornici neću sjediti i slušati nego da ću biti aktivan i da ću se založiti da se u Hrvatskoj donose zakoni i propisi koji jamče boljitak za sve i tako ću i nastaviti raditi“, izjavio nam je Petar Baranović.

Njegovi istupi su se najvećim dijelom odnosili na oblast ribarstva i poljoprivrede što je i njegova  branša, ali se isticao i u diskusijama o drugim temama i zakonskim aktima od gospodarstva do socijale i zaštite prava radnika. „Istupa sam uglavnom u ime Kluba HNS – a u izlaganju  zakonskih akata. Nisam sklon repliciranjima i promocijama ispred mikrofona. Trudio sam se dobro pripremiti za svaku točku dnevnog reda o kojoj sam diskutirao i biti jasan ,a građani su ti koji će najbolje ocijeniti jesam li uspio“, ističe Baranović.
Prema saborskim statistikama u 7. sazivu Sabora, odnosno od kraja 2011. među najaktivnijim zastupnicima bili su oni oporbeni. Tako se za riječ najviše, čak 756 puta javio HDSSB-ov Zoran Vinković, dok je na drugom mjestu Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista sa čak 677 javljanja za riječ. Na trećem mjestu je još jedan HDSSB-ovac, Boro Grubišić (510 javljanja za riječ), kojega u aktivnosti nije omelo ni to što je jedno vrijeme proveo kao hrvatski promatrač u Europskom parlamentu. Na četvrtom i petom mjestu smjestili su se HDZ-ovci Ivan Šuker i Josip Borić, s 509 odnosno 376 javljanja za riječ.

Što se pak tiče vladajućih, najaktivniji su HNS-ovci Petar Baranović i Srđan Gjurković na 13. i 14 mjestu, no potonji dobre statističke podatke može zahvaliti i tome što je predsjednik Odbora za financije pa često govori u ime odbora. Odmah nakon njih, na 15. mjestu smjestio se SDP-ovac Šime Lučin, koji je također predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove zbog čega često govori u ime odbora.

Sabor je radno mjesto i za nekoliko predsjednika stranaka, među kojima je najaktivniji HSS-ov Branko Hrg sa 139 javljanja za riječ, no samo nekoliko mjesta niže na tablici je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar sa 135 javljanja za riječ. Poraznu statistiku zabilježio je pak predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji se, zaključno s 19. lipnja ove godine, za riječ javio samo četiri puta. Njegova javljanja prilikom rasprave o tzv. lex Perković nisu ušla u statistiku.

Željko Kerum, s druge strane, najmanje je aktivan zastupnik. Nijednom se nije javio za riječ na plenarnim sjednicama, koje je, doduše, i pohodio možda svega nekoliko puta. Po neaktivnosti mu je pandan i SDP-ov Josip Vuković koji se također, od prosinca 2011, nijednom nije javio za riječ.

Sabor je aktivnost bilježio i po pitanju zastupničkih pitanja, koje parlamentarci mogu postavljati uživo na aktualnom satu, ali i u pisanom obliku. Tako su Hrvatski laburisti od prosinca 2011. postavili čak 788 pitanja, a slijedi ih HDZ sa 201 postavljenim pitanjem. Najmanje su Vladu i ministarstva pitali Željko Kerum i Nevenka Bečić, koji su u ime HGS-a postavili tri pitanja od prosinca 2011.


 

Iz kategorije: Vijesti