Datum objave: 15. Srpanj 2013

Suveniri se slabo prodaju - turisti kupuju uglavnom sitnice

Diana Ferić
Diana Ferić

Turisti koji posjećuju Šibenik nisu skloni kupovanju suvenira, tvrde prodavači u suvenirnicama.

„Posla ima jako malo, a kada ga ima, prodaju se najviše majice s natpisom „Croatia“ i stvari za djecu.Od turista najviše dolaze Poljaci, Nijemci i Česi.", kazala nam je simpatična prodavačica Marina u "Mediteraneu". Sličnu priču čuli smo i od prodavačice u susjednoj suvenirnici „Bracea“, Antonie. „Promet je loš. Prodajemo uglavnom samo sitnice kao što su razglednice i magneti, a suvenire najviše kupuju domaći gosti“.  Jednako iskustvo imaju i u suvenirnici„NP Krka“. „ Ako turisti nešto kupe to su uglavnom magneti i privjesci. Najbolji su nam kupci domaći gosti koji ne kupuju takve sitnice jer bolje razumiju i prepoznaju naše proizvode", kažu zaposlenice u toj suvenirnici.

Autohtoni suveniri izrađeni od kamena ili drva masline inozemne turiste skoro uopće ne zanimaju.

Jedini koji nam se nisu požalili su djelatnici suvenirnice „Sv.Jakov“ koja se nalazi ispred katedrale, a i sami smo u toj suvenirnici zatekli brojne turiste u potrazi za uspomenom na posjet Krešimirovom gradu.

S druge strane,  ponuda je u suvenirnicama šarolika i raznovrsna, od malih replika katedrala preko maštovitih majica i privjesaka do kamenih satova od bračkog kamena, vrećica s mediteranskim biljem ili predmeta koji su svojestveni ovom području, ali naravno, ima i puno kiča i uvezene robe.  No činjenica je i da se još uvijek nismo potrudili ustanoviti što su poželjni šibenski suveniri te kako za njih zainteresirati turiste i privoljeti ih da bez njih ne odu iz Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti