Datum objave: 15. Srpanj 2013

Župan Pauk sudjeluje na susretu poljskih i hrvatskih regija u Kolobrzegu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninski župan Goran Pauk sudjelovao je, kao član izaslanstva Zajednice hrvatskih županija, na 2. forumu hrvatskih i poljskih regija  koji je danas održan u Kolobrzegu, ljetovalištu na Baltičkom moru u Zapadnopomorskom vojvodstvu Republike Poljske, u organizaciji Zajednica vojvodstava Republike Poljske i Hrvatske zajednice županija, a pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Senata Republike Poljske Bogdana Borusewicza. Izlagao je o obnovljivim izvorima energije. 

Cilj skupa je nastavak dosadašnje uspješne suradnje hrvatskih župana s poljskim kolegama u razmjeni iskustava o privlačenju sredstava iz EU fondova u poljske regije s ciljem osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja.

Skup su pozdravili domaćini Olgierd Geblewicz, mašalek (župan) Zapadnopomorskog vojvodstva i Janusz Gromek, gradonačelnik Kolobrzega, te potpredsjednik Senata (Gornjeg doma Parlamenta) Republike Poljske Jan Wyrowinski, Elžbieta Bienkowska, ministrica regionalnog razvoja u Vladi Republike Poljske, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Ivan Del Vechio te Jacek Protas, predsjednik Uprave Zajednice vojvodstava Republike Poljske i Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.
Elžbieta Bienkowska, ministrica regionalnog razvoja u Vladi Republike Poljske koja je i osobno u Zagrebu nazočila ulasku Hrvatske u Europsku uniju 1.srpnja 2013. te je još jednom podržala ovu korisnu razmjenu iskustava dvije zemlje. „Uz povlačenje novca iz fondova EU naučili smo i strateški planirati i mnogo raditi – već danas konkretno možemo reći da će već sljedeći proračun EU biti dobar za Poljsku. Poljske regije su dosad samostalne upravljale s 25% od ukupno 68 milijardi Eura iz fondova EU u proračunskom razdoblju 2007.-2013. U proračunskom razdoblju od 2014.-2020. poljska vojvodstva će upravljati s čak 28 milijardi Eura od predviđenih 73 milijarde Eura što čini skoro 40 posto  sredstava i aktivno su uključene u planiranje budućeg EU proračuna. Programi su prilagođeni potrebama regija jer ih aktivno stvaraju i provode same regije uz pomoć države. Sve to činimo s ciljem da na kraju 2020 Poljska bude u svim elementima usporediva prosjekom dobro razvijenih zemalja EU“, istaknula je ministrica Bienkowska.
 
Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, ponovio je da je Republika Poljska primjer dobre prakse, budući da je odličnim korištenjem EU fondova omogućila stvaranje uvjeta za ujednačen razvoj svih regija te povećanje konkurentnosti svojih gospodarskih subjekata na zajedničkom europskom tržištu. „Upravo zato je nastavak suradnje hrvatskih i poljskih regija hvalevrijedna inicijativa budući da Republika Hrvatska ulaskom u Europsku Uniju na godišnjoj razini ima na raspolaganju više od milijardu eura sredstava iz EU fondova i trebamo ih pametno i na vrijeme znati iskoristiti poput kolega iz Poljske. Vrlo je važno da Republika Hrvatska, te hrvatske regije i pripadajuće im županije uspješno odgovore na izazove koje pred njih stavljaju pravila povlačenja ovih izdašnih sredstava, a u tome nam već značajno pomažu iskustva poljskih vojvodstava. Željeli bi ponoviti vaše rezultate u korištenju EU sredstava i hvala vam na dobroj volji da ih s nama podijelite", istaknuo je u pozdravnom govoru, Božo Galić predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Sudionici foruma danas su razmijenili iskustva u korištenje sredstava iz EU fondova u čemu su Republika Poljska i poljske regije ostvarili zapažene rezultate, srednjoeuropskom prometnom koridoru CETC- ROUTE 65 „Baltik – Jadran“ u kontekstu razvoja gospodarske suradnje između Poljske i Hrvatske te razvoju obnovljivih izvora energija u EU Hrvatsku delegaciju u Poljskoj predvodio je Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i Vukovarsko-srijemski župan uz još jedanaest župana i zamjenika župana. Delegaciju su činili: Zlatko Komadina, potpredsjednik Hrvatske zajednice županija – župan Primorsko-goranske županije, Ivan Vučić, župan Karlovačke županije,Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Matija Posavec - župan Međimurske županije, Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, Alojz Tomašević - župan Požeško-slavonske županije, Valter Flego - župan Istarske županije, Danijel Marušić - župan Brodsko-posavske županije, Marija Vučković, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, te Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.
 

 

Iz kategorije: Vijesti