Datum objave: 12. Srpanj 2013

Pogledajte novu šetnicu u kanalu sv. Ante iz morske perspektive

Diana Ferić
Diana Ferić

Uređenu šetnicu na lijevoj strani kanala svetog Ante i koja će sutra biti otvorena i drveni mostić do otočića Školjića kod tvrđave svetog Nikole, koji je izgradio isti investitor, Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije novinari su danas obišli s morske strane, brodom Desto na kojem je održana i konferencija za novinare. Ravnateljica te JU Anita Babačić Ajduk i župan šibensko – kninske županije Goran Pauk s ponosom su predstavili taj zanimljivi projekt koji je, kako je kazao župan Pauk,  u prvom redu turistička atrakcija i predstavlja „dodanu vrijednost“ u šibenskoj turističkoj ponudi.

„Ovo je za političara najljepši događa, kada može pokazati rezultate onoga što je planirano i na čemu se radilo. Ova šetnica je dokaz da smo sposobni ostvariti zacrtane projekte, Nismo se samo divili ljepoti koja nas okružuje i govorili kako to ne znamo iskoristiti nego smo tu ljepotu valorizirali. Budući da sam u duši i sportaš, ne mogu ne primijetiti kako je oba staza idealna i za rekreaciju , ali i za kondicijske pripreme sportaša“, zaključio je župan Pauk.

Anita Babačić Ajduk objasnila je novinarima i kako se Javna ustanova za zaštićene dijelove prirode našla u projektu šetnice. Podsjetila je kako je riječ o području koje ima status zaštićenog krajobraza. Njihova je prvotna namjera bila urediti otok Školjić. U to vrijeme je počinjao UNDP –ov projekt COST pa su im se obratili za potporu, a arhitekt Gojko Berlengi koji kod njih radi, a po rođenju je Šibenčanin i poznati je Jadrijaš savjetovao im je da projekt prošire i povežu taj prostor sa Šibenikom i tako je nastala ideja uređenja šetnice. Veliki doprinos tom projektu dao je i poznati arhitekt Niko Bašić koji ga je osmislio. "Iamli smo od poečtka svu potporu Županije,  ali i naših partnera od županijske  i gradske turističke zajendice do Razvojne agencije koja nas je uputila kako aplicirati za EU projekte, a drago nam je što se  uključilo i Ministarstvo turizma potvrđujući na taj način i turističku vrijednost ovog projekta", istaknula je A. Babačić Ajduk.

Rezultat je da se Šibenik sada i tako može okrenuti moru,a Šibenčani i njihovi gosti iskoristiti taj osebujni krajobraz bilo kroz šetnju četiri  kilometra dugom šetnicom, bilo za sport i rekreaciju. Anita Babačić je potvrdila da je će taj uređeni prostor koji je već bio predmetom vandala, biti teško nadzirati, ali će tome doskočiti angažiranje dvaju rendžera koji će nadgledati sve što se na šetnici događa. Ona i župan pauk najavili su i provedbu druge faze valorizacije kanala svetog Ante. JU Zaštićene prirodne vrijednosti  već je u postupku dobivanja dijela bivših vojnih objekata Minerska u kojima će urediti punkt za posjetitelje, prezentacijski centar i ugostiteljske sadržaje.

Šetnica se svečano otvara sutra u 20 sati, a prije toga će na njoj biti organizirana demonstracija različitih sportova, pa i onih manje poznatih u koju su uključeni šibenski sportski klubovi. Nakon svečanosti otvaranja u Docu će biti održan koncert Olivera Dragojevića koji je izabran zbog toga što ga, kako je istaknula Anita Babačić Ajduk, vole i stari i mladi,.Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) imenovao ga je Ambasadorom dobre volje za dalmatinsku  obalu. Brodovi i autobusi za Šetnicu sutra besplatno voze od 14.00 odnosno 14.30 sati.

Ukupna vrijednost prve faze projekta iznosi 1.433.485,54 EUR. Najveći dio u iznosu od 999.999,51 EUR (69,76 posto) sufinancira EU iz IPA IIIC programa. Ostatak od 433.486,03 EUR sufinanciraju Šibensko – kninska županija 308.962,70 EUR (21,5 posto), Turistička zajednica Grada Šibenika (2,09 posto), Turistička zajednica Šibensko-kninske županije (0,09posto), Regionalna Razvojna agencija (0,92 posto), Ministarstvo turizma Republike Hrvatske (0,39 posto) i JUZPVŠKŽ (5,19 posto). Projekt se realizira u suradnji sa Državnim zavodom za zaštitu prirode i Šibensko – kninskom županijom. Završetak projekta predviđen je za rujan 2013. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti