Datum objave: 06. Srpanj 2013

"Juraj Dalmatinac" očistio i osvijetlio reljef svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Više nema korova na Svetom Mihovilu, zaštitniku Šibenik, ranogotičkom kamenom reljefu koji se nalazi na pročelju Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“. To je rezultat akcije čišćenja koja je provedena na inicijativu Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koje ga je i osvijetlilo.

Taj vrijedni arhitektonski detalj i dio šibenske kulturnopovijesne baštine već je niz godina bio zapušten, obrastao u korov i umrljan nataloženom prljavštinom, a uz to je bio i neosvijetljen, te ga je u takvom stanju, unatoč velikoj spomeničkoj i simboličkoj važnosti (lik zaštitnika grada na ulazu u gradsku jezgru) malo tko i primjećivao. S obzirom na to da se kameni reljef nalazi na visini na kojoj ga je moguće bilo doseći jedino penjanjem ili spuštanjem s krova knjižnice, Društvo Juraj Dalmatinac je angažiralo spretne penjače iz planinarskog kluba (koji nosi ime Sv. Mihovila), a koji su ga, na očigled zainteresiranih promatrača, čistili viseći na konopima.
Osim toga, poslije čišćenja je kameni reljef i osvijetljen, i to gotovo petnaest godina nakon što je, prema riječima zaposlenika obližnjeg kioska, bio 'u mraku', priopćili su iz Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

To društvo broji više od 350 članova, a uz potporu konzervatora Ministarstva kulture, gradskih vlasti i donatora, među svojim ostalim aktivnostima posebnu pažnju posvećuje i obnovi važnih arhitektonskih detalja kojima, poznato je, šibenska povijesna jezgra obiluje.

Iz kategorije: Vijesti