Datum objave: 05. Srpanj 2013

Dražen Slavica: Nisam kriv pa pogibju vatrogasaca na Kornatima

Diana Ferić
Diana Ferić

Želim izraziti duboku sućut za pogibiju kolega vatrogasaca, obiteljima, prijateljima i kolegama. Moram dodati da su to bili i moji kolege, poznanici, a neki i prijatelji. Naglašavam da svojim postupcima niti u jednom trenutku nisam doprinio njihovom stradavanju, iako sam ovdje postavljen kao krivac - kazao je bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica iznoseći u petak obranu na Županijskom sudu u Zadru gdje mu se još od kolovoza 2010. godine sudi zbog tragedije na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine kada je poginulo dvanaest njegovih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

Nakon dosad nezapamćene nesreće u hrvatskom vatrogastvu, Slavica je jedini optužen za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, a optužnicom se tereti za niz propusta koji su doveli do smrti vatrogasaca. Tijekom jučerašnje obrane koju je prvi put iznio pred istražnim sucem u Šibeniku 7. rujna 2007. godine, Slavica je naglasio, kako su svi njegovi postupci toga dana proizašli iz zakona i pravilnika koji pokrivaju to područje.

- Inspekcijski nalaz iz 2007. godine nije utvrdio nikakve nepravilnosti u JVP-u Šibenik, obrazložio je Slavica iznoseći dvosatnu obranu koju su u sudnici pomno pratile u obitelji stradalih vatrogasaca. Pojasnio je kako je ekipa koja je tog dana poslana na Kornat formacijski postavljena temeljem zakona i pravilnika o vatrogastvu.

- Ja sam bio koordinator, ali su zapovjednici na terenu imali potpunu samostalnost u odlučivanju-kazao je Slavica.

Prvu informaciju o tragediji dobio je u 16.25 sati, nakon čega je zvao Dina Klarića, no javljala mu se telefonska sekretarica. Četiri minuta kasnije o tragediji je izvijestio Tomislava Vuku, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika, a u 16.30 sati izdana je zapovijed za spašavanje gasitelja koju je potpisao pukovnik Miroslav Kovač. Obrazložio je kako je cijelo vrijeme bio na liniji s Vukom, te da je on tako bio upoznat sa svim informacijama.

- Nemam ja, kao županijski vatrogasni zapovjednik, mogućnost imati kontrolu nad svakim vatrogascem kad je požar. A svaki vatrogasac je odgovoran za svoju opremu, izjavio je Slavica. Dodao je i da je nakon što je dobio kanader odugovlačio s njegovim preusmjeravanjem na druga požarišta.

- Nikome nisam oduzeo kanader. Reagirao sam i izvršio upućovanje zahtjeva temeljem procjena sa terena- kazao je Slavica. Naglasio je da tvrdnja Frane Lučića da je s njima bio maloljetni Marko Stančić koji nije prošao obuku za rad s helikopterom nije istinita, te da je ekipa bila postavljena temeljem Zakona o vatrogastvu i organizaciji.

- On mi nije rekao da je s njima i maloljetni Marko Stančić, koji nema položen helikopterski tečaj, to nije istina- rekao je Slavica. Nakon što je u zadarskoj bolnici razgovarao s Franom Lučićem i Antom Juričevim, pozvan je na sastanak u Zračnu luku Zadar vezano za sutrašnju pretragu terena.

- Nisam se htio miješati jer nije moja domena, no bio sam iznenađen jer se nikad u mojoj praksi nije se vršilo takvo pretraživanje —kazao je Slavica.

Na njegovu obranu reagirale su obitelji stradalih vatrogasaca navodeći kako je prepuna laži.

- Sada bi netko konačno mogao pročitati spis i vidjeti kako i na koji način Slavica govori neistinu, kazao je Igor Marinović, otac stradalog vatrogasca.

Slavica se optužnicom tereti se da je iako je znao koji su vatrogasci prošli obuku za desantiranje, sve poslao na Kornate i prekršio više zakona i propisa.

Optužen je također da je unatoč tome što ga je u dva navrata zapovjednik požarišta Dino Klarić izvijestio o velikom požaru, naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo požarište, te da ni nakon dojave da je gasitelje opkolila vatra i da su tražili hitnu akciju spašavanja i izvlačenja ozlijeđenih, nije nazvao Centar 112. nego glavnoga vatrogasnog zapovjednika, kojemu je prešutio stvarno stanje. Tijekom dokaznog postupka ispitano je više od stotinu svjedoka i vještaka te je ispisano nekoliko tisuća stranica zapisnika. Slijede završni govori obrane i optužbe, a presuda Draženu Slavici očekuje se u rujnu.

 

Objavljeno ranije:Na Županijskom sudu u Zadru Dražen Slavica, bivši šibenski vatrogasni zapovjednik, jedini optuženi u kornatskoj tragediji, danas je počeo iznositi svoju obranu, a rasprava je na početu nakratko prekinuta zbog podneska oštećenih obitelji, javlja HINA.

Naime, opunomoćenik oštećenih obitelji podnio je sudskom vijeću podnesak s primjedbama na multidisciplinarno vještačenje, pa je rasprava prekinuta na pola sata dok se sudsko vijeće i Slavičina obrana ne upoznaju s navedenim primjedbama.

Nakon stanke, Dražen Slavica počeo je iznositi svoju obranu, ali je najprije izrazio sućut obiteljima.

"Još jednom izražavam duboku sućut za pogibiju kolega vatrogasaca i njihovim obiteljima. To su bili i moji poznanici i prijatelji", rekao je Slavica i dodao da svojim postupanjem nije ni u jednom trenutku ni na koji način pridonio stradavanju vatrogasaca.

Tijekom suđenja koje je počelo prije više od dvije i pol godine, ispitano je više od stotinu svjedoka i vještaka te su ispisane na tisuće stranica zapisnika.

Na posljednjem ročištu dovršen je dokazni postupak, a predsjednik Sudskog vijeća zadarskoga Županijskoga suda Boris Babić odbio je prijedlog državnoga odvjetnika za provođenje dodatnih dokaza.

U najtežoj vatrogasnoj nesreći u Hrvatskoj, 30. kolovoza 2007. na Kornatima, poginulo je 12 vatrogasaca, a preživio je, ali je vrlo teško ozlijeđen, samo vatrogasac Frane Lučić, piše Slobodna Dalmacija 

Iz kategorije: Vijesti