Datum objave: 05. Srpanj 2013

Dvojica braće iz Pirovca u jami Golubnka traže oca koji je nestao 1985. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Imao sam 11 godina kada je moj otac nestao na području Pirovca, u međuvremenu mi je umrla majka i brat i ja smo ostali sami, a 28 godina kasnije ne znamo sudbinu našeg tate – s tugom je Slobodnoj Dalmaciji ispričao Alen Josipović iz Rijeke koji nije odustao od toga da dozna istinu o nestanku Ive Josipovića, prenosimo s njihovog portala.

Zbog potrebe da makar pronađe posmrtne ostatke oca, Alen je angažirao speleologa Tonća Rađu iz Splita i prije nekoliko dana su iz jame Velika Golubinka u Dubravama Tišnjanskim ekshumirana dva kostura koja su poslana na analizu kako bi se pokušao naći odgovarajući DNK uzorak.

Ostali siročad
Ivo Josipović imao je 35 godina kada je 4. veljače 1985. godine netragom nestao iz obiteljske kuće u Pirovcu. Dvije godine poslije umire mu supruga i za njima ostaju dva sina, tada u dobi od 13 i 9 godina. Braća Alen i Antonio odlaze živjeti u Rijeku kod bake s majčine strane, ali ostaju vezani uz šibensko područje neraskidivim sponama.

Stariji brat Alen nije odustajao od potrage za nestalim roditeljem i nije se libio prije deset godina istražiti podatak da mu je otac u Australiji kamo je zbog toga i otputovao. Međutim, taj se trag pokazao slijepom ulicom. Alen je prije tri godine potragu ponovno intenzivirao novom prijavom službenim kanalima. Preko policije i državnog odvjetništva otkrio je tada niz činjenica koje su otežale rješavanje zagonetke.

Kako je doznao, istraga o nestanku njegova oca prvih je godina usmjerena na područje Rijeke, gdje je živjela majčina obitelj, umjesto na području nestanka.

Bez odgovora
U dokumentaciji tadašnje milicije vidi se tko je zaprimio prijavu, ali ne i tko ju je podnio. Milicionar koji je u riječkoj policiji ispisao prijavu o nestanku odselio se početkom rata tako da od njega nisu mogli dobiti odgovore o tome tko je preusmjerio potragu. Oko 20 dana nakon nestanka tadašnji SUP objavio je centralnu potragu i obavljeni su razgovori s obitelji i u Pirovcu i u Rijeci. Rezultata nije bilo.

– Slučaj je sada ponovno i službeno pokrenut i uključeni su i šibenska policija i državno odvjetništvo. Ponovno su obavljeni razgovori s članovima obitelji i mještanima.

Pretražen je jedan bunar s tog područja, u kojemu nije ništa nađeno. Također su pregledani i ostaci iz jednoga groba nepoznate osobe sa šibenskog područja, ali bez rezultata.

Očekujem i nalaze ostataka sedam osoba koji su pronađeni u razdoblju od 1995. do 2002. godine, a koji su, zajedno s ostacima žrtava iz Domovinskog rata izvađenih na groblju Sv. Mare, poslani na Šalatu te će se tek sada pregledati – prepričava nam Alen Josipović koji je odlučio pokušati istražiti svaku i najmanju mogućnost jer smatra kako to duguje i kćerkici Ivi rođenoj 2011. godine na isti dan kada mu je nestao otac i koja je dobila ime po djedu.

– Čim sam upitao speleologa Tonća Rađu da mi pomogne u pretrazi jama na području Pirovca, pristao je bez ramišljanja.

Njegov preofesionalizam i znanje pokazali su se odmah kada su pronađeni ostaci dviju osoba koji su sada poslani na testiranje. Ako se pokaže da se radi o mojem ocu, konačno ću ga pokopati, a ako ne, neću odustati – kaže nesretni sin.

Iz kategorije: Vijesti