Datum objave: 04. Srpanj 2013

Glazbari i Kolo nastupili večeras zajedno kao i prije 110 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Radost glazbe i vrhunski glazbeni doživljaj priredili su večeras na prepunoj Ljetnoj pozornici u Šibeniku članovi Šibenske narodne glazbe i Pjevačkog društva Kolo koji su zajedno nastupili u povodu prvog zajedničkog nastupa održanog prije 110 godine te obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Riječ o dvjema najpoznatijim šibenskim galzbenim institucijama.

Prije 110 godina, 5. srpnja, zajedno su izveli misu na staroslavenskom, umjesto na latinskom jeziku za što su dobili osobno dozvolu Svetog oca, ali samo jednokratno..“Hrvatsko muzičko društvo je pjevalo, a glazba udarala“, pisale su tadašnje novine. I večeras su glazbari vrhunski „udarali“ u svoje instrumente, a pjevačko društvo pjevalo je puno toga.Uz ostalo arije iz Verdijevih opera pa i jazz verziju Zbora cigana iz Trubadura u aranžmanu dirigenta Šibenske narodne glazbe Damira Marušića, potomCarminu Buranu, Jakova Gotovca , Tijardovića.. Kao solisti nastupili su Nera Gojanović, Jakov Košćina i prvak splitske opere Vinko Maroević.

Šibenska narodna glazba lje u proteklih 165 godina, koliko postoji, imala čak 12 000 nastupa, a kroz Pjevačko društvo "Kolo" prošlo je 2 000 Šibenčanki i Šibenčana.

Iz kategorije: Vijesti