Datum objave: 04. Srpanj 2013

Šibensko rodilište ponovno postalo "Rodilište prijatelj djece"

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko rodilište postalo je ponovno, nakon više od deset godina, "Rodilište prijatelj djece" što znači da majkama i djeci pruža  kvalitetnu skrb prema svjetskim kriterijima inicijative "Rodilišta - prijatelji djece" koju u Hrvatskoj provodi UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva. Koordinator tog programa prof.dr. Josip Grgurić i zamjenik ravnatelja  Opće bolnice u Šibeniku i Marinko Bilić otkrili su danas, na ulaznim vratim Rodilišta ploču s tim certifikatom, a prof. Grgurić je liječnicima i sestrama s tog  odjela poklonio  jednu Picassovu sliku koja će krasiti njihovu sobu za sastajanje i, kako je kazao, svako  dana ih podsjećati da moraju  napredovati kada je riječ o humanizaciji boravka majki i novorođenčadi u rodilištu.

Priznanje  koje je danas uručeno šibenskom rodilištu znači da se u njemu uspješno primjenjuje svih 10 koraka za uspješno dojenje, da postoji educirano osoblje koje će majke podučiti dojenju, potom "rooming - in " odnosno da djeca nakon poroda borave u sobi s majkama te da postoje svi ostali uvjeti i oprema za podršku majkama i djeci. Taj se naslov obnavlja svake tri godine, tako da on, kazao je prof. Grgurić nije samo priznanje nego i obveza.
Šibensko rodilište je sada među posljednjima u Hrvatskoj dobilo tu titulu koju je 1997. godine već imali. Po riječima dr. Nikice Živkovića, šefa šibenske ginekologije, izgubili su je jer više nisu bili odgovarajući uvjeti za boravak majki i djece koje je UNICEF tražio,  ali i  zbog toga što se nije obnavlja potreba edukacija osoblja. Sada je, tvrdi on, sve to osigurano - od suvremen opreme i uređenog  prostora Rodilišta do educiranog osoblja. Profesor Grgurić je najavio novi program koji se počeo provoditi, a to je  program "Prijateljski prema majkama" cilj kojeg je humanizirati uvjete boravka majki i novorođenčadi u Rodilištima i  ostvarenju svih njihovih prava.

U šibenskom rodilištu lani je rođeno  680 djece. Pad proda prisutan je kao i u cijeloj Hrvatskoj. Dr. Živković tvrdi da nije istina da  rodilje  nerado dolaze u šibensko rodilište. "Pravo je svake žene da odabere gdje će roditi i o tome je besmisleno raspravljati. Meni je posebna čast što neke žene koje su rodom iz Šibenika, a danas žive u Zagrebu ili, primjerice, Rijeci, žele doći kod nas roditi. To je veliko priznanje. Evo i sada imamo takve tri najave. Meni je najvažnije da smo mi potpun opremljeni i da pružamo sve što je potrebno majci i djetetu, a ne opterećujem se s tim  gdje koja rodilja odlazi na porod", izjavio je novinarima dr. Živković.

Iz kategorije: Vijesti