Datum objave: 02. Srpanj 2013

U Tisnom otvorena prva podmorska staza u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Prva edukativna podmorska staza u Hrvatskoj službeno je  otvorena  danas je u Tisnom, na otoku Murteru. Nazočni su bili šibesko - kninski župan  Goran  Pauk, zamjenik načelnika Općine Tisno Miljenko Meštrov te predstavnici  turističkog sektora i mjerodavnih županijskih upravih odjela.

Podmorska staza smještena je u uvali sv. Andrija u Murterskom kanalu, zaštićenom prirodnom lokalitetu koji je sastani dio zaštićen kao dio Nacionalne ekološke mreže Republike Hrvatske. Sastoji se od  sedam numeriranih plutača sa rukohvatima i lancem svrdlanim u dno na kojem se, na dubini nešto manjoj od pola metra nalaze edukativne ploče s prikazima živog svijeta u okruženju. Smještena je uz šetnicu Tisno – Jezera kojom  kroz koju svakodnevno prođe velik broj posjetitelja, kako je kazala Anita  Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko kninske županije (JUZPVŠKŽ) koja je nositelj projekta. Istaknula je i kao je u postavljanju staze bitnu ulogu odigrao je i francuski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u implementiranju sličnih projekata na Mediteranu, Phillippe Robert. Po njezinim riječima, bioznolikost na toj podmorskoj stazi nije tako dojmljiva kao primjerice u Kornatia, ali da je svejedno atraktivna, a njezin osnovi smisao je  popularizirati  potrebu zaštite podmorja.
"Ponosan sam što je upravo naša županijska ustanova prva u Hrvatskoj primijenila ovaj inovativni koncept. Istovremeno, zahvalan sam asocijaciji MED PAN, Ministarstvu turizma i UNDP -u što su prepoznali potencijal i podržali ovaj projekt",  naglasio je župan Pauk uz adu da će taj model primijeniti i druge turističke destinacije .  Ovako, gledajući stazu sad kad je gotova – njenu jednostavnost i mogućnost korištenja od strane ronilaca početnika, kupača, pa čak i djece – usudio bih se reći da bi ovakve staze mogle postati zaštitni znak naših jadranskih plaža, posebno onih dijelova koji se ponose očuvanim podmorjem i kristalno čistim morem – naglasio je župan Goran Pauk.
Zamjenik načelnika Općine Tisno Miljenko Meštrov je kazao da je taj projekt od iznimnog značaja i za zaštitu podmorja, jer osim što turistima nudi da promatraju podmorski svijetu uči ih i da je podmorje potrebno zaštiti.

Uz individualni obilazak staze postoji i mogućnost organiziranog posjećivanja pod stručnim vodstvom  ronilačkog centra Tramonto iz Tisnog.
Ukupna vrijednost projekta je 30.822,75 EUR-a od čega je najveći dio u iznosu od 19.835,00 EUR financiran sredstvima MedPan organizacije, a ostatak sredstvima Ministarstva turizma i UNDPa kroz projekt COAST.
 

Iz kategorije: Vijesti