Datum objave: 01. Srpanj 2013

Županijska skupština:SDP i partneri se dogovorili s HDZ -om,Petrina izvisio

Diana Ferić
Diana Ferić

Nediljko Duić, vijećnik HDZ -a u novom sazivu Županijske skupštine Šibensko - kninske županije i gradonačelnik Skradina izabran je za predsjednika, a Ana Matić iz HDZ -a i Anita Bara iz SDP -a za potpredsjednice Županijske skupštine na današnjoj konstituirajućoj sjednici te skupštine.                                                                                                        

Već po predlaganju  članova nekih odbora se naslućivalo, a kod glasovanja o kandidatima za vodstvo Skupštine bilo je očito, da se  nastavlja suradnja HDZ -a i partnera te HSS -a i SDP -a koji zajedno imaju većinu, ali i da je postignut dogovor sa SDP - om i njegovim partnerima HNS -om, HSLS - om i HSU - om. Jedino je osam vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine koji su, pojedinačno, po broju vijećnika, druga snaga u Skupštini bili protiv svih prijedloga, a Stipe Petrina je nakon sjednice novinarima objasnio da je to zbog toga što su  SDP  s partnerima i SDSS navodno izigrali dogovor s njim po kojem su trebali imati svog kandidata za predsjednika Skupštine. Mirka Raškovića, šibensko - kninskog podžupana je optužio da se prodao SDP - u, a Anitu Baru iz SDP -a da se za 200 kuna, kolika je u odnosu na vijećnike veća naknada potpredsjednika Skupštine,  prodala HDZ  - u. U izravnom suočenju s Petrinom Rašković se na njegove optužbe osmijehnuo i opovrgnuo ih.

Petrina tvrdi da se sve vrijeme pregovaralo o suradnji te da će te tri opcije kandidata s njegove nezavisne liste istaknuti za predsjenika ŽŠ, kao protukandidata  HDZ -u i partnerima i HSS-u, a tada bi svaka strana imala po 21 glas.

Kod glasovanja za  Nediljka Duića  kao kandidata za predsjednika Županijske skupštine ZA su bili vijećnici HDZ -a, HSS -a i SDSS -a po čemu je jasno da  je to većina u Županijskoj skupštini, ali i Ambroz Beneta s liste SDP-HNS-HSLS i HSU dok su ostali vijećnici s te liste bili suzdržani, a vijećnici s NL Stipe Petrine  glasali su  protiv. Naknadno smo od vijećnika s liste  SDP- a  i partnera čuli da je HDZ tražio da za njihovog kandidata imaju barem jedan glas s te liste kako bi pristali da ta lista ima jednog od potpredsjednika Županijske skupštine i o tome je postignut dogovor, a, kako su to doživjeli, "žrtveno janje" bio je Ambroz Beneta, najstariji  vijećnik i vijećnik HSU - u kojeg će ionako ubuduće zamijeniti drugi kandidat HSU -a Ivo Đani Stipaničev.

Nediljko Duić je zahvalio vijećncima koji su za njega glasali, a poseno, kako je kazao, vijećncima koji su bili protiv jer se time, pokazalo, istkanuo je sarkastično, da će biti konstruktivni. Najavio je da e se potruditi da se osigura primjere prostor za ras Skupštine i klubova vijećnika te da će zastupati interese svih, bez obzira na stranačke boje. Iako to nije više obveza po Zakonu, župan Goran pauk i njegovi zamjenici Tmislav Vrdoljak, Zoran Smolić i Mirko Rašković prisegnuli su pred Skupoštinom da će odgovorno i u interesu Županije obnašato svoje dužnosti.

U svom kratkom obraćanju župan Pauk je izrazio zadovoljstvo što je Županijska skupština konstituirana upravo danas, na dan ulaska Hrvatske u EU. Istaknuo je kako će on i njegovi kolege sav svoj napor usmjeriti na to da Hrvatska i Šibensko - kninska županija iskoriste sve što se može od članstva u EU. Napomenuo je i kako će biti župan građana svih opcija.

Mirko Radak  vijećnik s liste SDP-HNS-HSLS-HSU je , izvan dnevnog reda, istupioi   kazao kako je današna sjednica pokazala suradnju različitih opcija, ali da to ne znači da će njegova lista pristajati na sve već da će vladajućima "dahtati za vratom". 

Iz kategorije: Vijesti