Datum objave: 01. Srpanj 2013

Pijaca jutros prazna-prodavači štrajkaju zbog fiskalizacije

Diana Ferić
Diana Ferić

Zakupci prostora na šibenskim tržnicama u Dragi i na Baldekinu jutros su u štrajku zbog fiskalizacije koja je i za njih od danas postala obavezna.

Banci na tim tržnicama potpuno prazni, osim što su na njima rukom pisane parole „ Gospodine Liniću, uništavate 100 godišnju tradiciju“, „Di vam je zdravi razum“ ili pak „Prazne tržnice – pun biro“.  Zatvoreni su i okolni kiosci.Tako je i u cijeloj Hrvatskoj. Fiskalizacija na tržnicama koincidirala je s članstvom Hrvatske u EU. U drugim zemljama Europske unije nema obveze izdavanja računa na tržnicama pa su prodavači u Hrvatskoj još ogorčeniji i pitaju se što se s tim postiže osim što im se oduzima mogućnost zarade za golu egzistenciju.
Fiskalizacije su oslobođeni samo oni koji na tržnicama prodaju vlastiti proizvod, a takvih je i na šibenskim tržnicama vrlo malo.

Zakupci prostora na tržnicama, ali i uprave tržnica ukazuju na nekoliko dimenzija problema koji je nastao uvođenjem fiskalizacije. Tehničke jer je teško provoditi fiskalizaciju na klupi koja je ugrožena vlagom, hladnoćom ili vrućinom, potom ekonomske jer trgovci tokom dana prilagođavaju cijenu kupcima te tradicionalne zbog kojih više neće biti cjenkanja.

„Ovim potezom ne ugrožava se samo nas već i sve ostale građane koji su sada primorani kupovati voće i povrće u trgovačkim lancima i nemaju pravo izbora“, tvrde prodavači na tržnici, a mnogi su uvjereni da su žrtve upravo pogodovanja trgovačkim lancima.

Iz kategorije: Vijesti