Datum objave: 21. Lipanj 2013

Šibenski primijer: Zaštita priode nije trošak već donosi prihode!

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekte vrijedne preko 12 milijuna eura pribavila je Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko kninske županije u pet godina svog postojanja i time dokazala da  zaštita prirode koja je predstavljala isključivo trošak može biti  zamašnjak gospodarskog razvoja, kazao je  na otvaranju nacionalna konferencija javnih ustanov za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima  šibensko - kninski župan  Goran Pauk. Ta ja javna ustanova bila protekla dva dana domaćin  te nacionalne  konferencije. Uz ravnatelje županijskih JUZPV na konferenciji su sudjelovali  i ravnatelji nacionalnih parkova, parkova prirode, predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Glavna tema konferencije bila je održivi razvoj i pustolovni turizam u zaštićenim područjima”. Anita Babačić Ajduk, ravnatejica šibenske javne ustanove za zaštićene djelove prirode zahvalila je ministarstvu i Županiji na podršci u realizaciji svih dosadašnjih projekata i pozvala ustanove na suradnju i razmjenu iskustava na projektima održivog razvoja i pustolovnog turizma.

Sudionici su obišli lokalitete na kojima JUZPVŠKŽ provodi projekte turističke valorizacije – kanal sv. Ante u Šibenik te prvu hrvatsku edukativnu podmorsku stazu u Tisnom na otoku Murteru.Tijekom vožnje konferencijskim brodom, Branimir Mađer, tajnik Zajednice pustolovnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavio je perspektive razvoja pustolovnog turizma u zaštićenim područjima Istaknuo je da je pustolovni turizam naznačen kao najperspektivnija grana turizma u strateškim razvojnim dokumentima: „Šibensko kninska županija je, zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama i očuvanom okolišu, idealna i za razvoj pustolovnog turizma, posebno ronilačkog, ciklo i kajak turizma. Drago mi je što je županijska JUZPV prepoznala te perspektive i pokrenula ove sjajne projekte koje smo danas mogli vidjeti.“ Pomoćnik ministra za zaštitu prirode, Nenad Strizrep, predstavio je sudionicima  promjene koje će donijeti novi Zakon o zaštiti prirode. „Šetnica u Kanalu sv. Ante i ronilačka staza u Tisnom odlični su projekti koji će unaprijediti turističku ponudu uz istovremenu zaštitu prirode. Nove odredbe u Zakonu u mnogim će segmentima olakšati i ubrzati rad javnih ustanova na realizaciji ovakvih projekata, posebno u segmentu koncesijskih odobrenja.“ Sudionici konferencije bili su vrlo zadovoljni predstavljenim novitetima.

Konferencija je održan u okviru projekta Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku. Ukupna vrijednost projekta iznosi  oko 1,4 milijuna EUR. Najveći dio u iznosu od oko mlijun EUR (69,76 %) sufinancira EU iz IPA IIIC programa. Ostatak od 433.486,03 EUR sufinanciraju Šibensko – kninska županija, Turistička zajednica Grada Šibenika, Regionalna Razvojna agencija, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske,  i JUZPVŠKŽ. Projekt se realizira u suradnji sa Državnim zavodom za zaštitu prirode i Šibensko – kninskom županijom.

Iz kategorije: Vijesti