Datum objave: 21. Lipanj 2013

Jedina vijećnica u Općini Pirovac uspjela postati predsjednicom i nametnuti se muškim kolegama

Diana Ferić
Diana Ferić

Još jedan raritet nakon nedavnih lokalnih izbora bilježimo u Općini Pirovac. Jedina žena vijećnica u Općinskom vijeću,  diplomirana pravnica Ljubica Selman Šinkić, izabrana je danas za predsjednicu tog vijeća, dakle muški kolege koji su u većini prepustili su joj kormilo tim predstavničkim tijelom što se rijetko kad događa, ali je to bilo politički oportuno. U trenutku kada je izabrana Ljubica Šinkić bila je i jedina žena na čelu novokonstituiranih predstavničkih tijela u Šibensko – kninskoj županiji, ali joj se stav vremena nakon pridružila Matea Bašić koja je izabrana za predsjednicu Općinskog vijeća Općine Murter Kornati.

Ljubica Šinkić javnosti je poznata kao nositeljica liste udruge LOZA za OV Općine Pirovac na kojoj su bile samo žene. Ona je jedina izabrana u to vijeće, ali je u suradnji s dvojicom vijećnika HNS –a, dvojicom vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine i jednim vijećnikom SDP –a uspjela postati predsjednicom. Tu priliku su joj omogućili HDZ i HSS koji su je predložili, vjerojatno cijeneći da bi kao jedina diplomirana pravnica u OV mogla biti najprimjerenije rješenje za vodeću poziciju u Vijeću, piše Slobodna Dalmacija. 

Nakon izbora kazala je kako je njezina jedina stranka Pirovac te da će u Općinskom vijeću surađivati sa svima koji se zalažu za dobrobit Pirovca i rade na projektima koji jamče razvoj te općine. Na čelu Općine Pirovca je HNS – ovac Ivan Gulam, jedna od najmlađih načelnika općina u Hrvatskoj.

U Općini Kornati Murter većinu u Vijeću formirali su Nezavisna lista Stipe Petrine i SDP koji ima jednu vijećnicu i dogovorili su se da upravo ona bude i predsjednica. Inače, na čelu općine Ivan Božikov iz druga opcija, HSS –a, a tu listu i vijeću podržava jedino nezavisna vijećnica Dragica Bašić tako da su ostali u manjini.

Iz kategorije: Vijesti