Datum objave: 19. Lipanj 2013

Nova gradska vlast riješila nastavak radova na tvrđavi svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Središnja agencija za upravljanje fondovim produžila je za šest mjeseci rok za izgradnju  pozornice na tvrđavi sveti Mihovil u Šibenik pa je time izbjegnuta opasnost da EU traži povrat oko 8 milijuna kuna koliko su izdvojili za taj projekt koliko je odobreno za taj projekt, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare dr. Željko Burić, šibenski gradonačelnik . Budući da  nisu poštivani rokovi za uređenje tvrđave  nije postojala samo opasnost da se novac mora vratiti nego bi Šibenik u tom slučaju dobio i dvogodišnju zabranu kandidiranja bilo kojeg drugog projekta za dobivanje novca i EU fondova.

Kada je nova garnitura preuzela vlast u Šibeniku, prema riječima dr Burića, na tvrđavi svetog Mihovila se ništa bitno nije radilo osim nekih manjih zahvata, nije bilo nikakve komunikacije između izvođača radova, stručnog  i konzervatorskog  nadzora i Grada Šibenika , a zbog nepoštivanja rokova dobili su upozorenje Središnje agencije  o izglednom prekidu financiranja tog projekta. Predstavnici te agencije bili su prije nekoliko dana u Šibeniku i obišli su tvrđavu. Uvjerili  su se da su razlozi kašnjenja objektivni i pristali su na produženje roka.

Naime, u tijeku radova  pojavili su se problemi na gradilištu  vezani za tamošnje gusterne pa  je postala upitna njihova statička sigurnost. Zbog toga je potrebno  dodatno projektiranje koje je u  toku, a radovi će se intenzivirati i u turističkoj sezoni kako bi se produženi rok ispoštovao, zaključio je dr. Burić. Nije želio komentirati postoji li i nečija krivica zbog problema koji su s tim projektom nastali već je kazao da je više manje riječ o objektivnim razlozima. Na novinarsko pitanje hoće li inzistirati da se ispitaju sumnje koje je i on iznosio u predizbornoj kampanju u navodni kulturocid na svetom Mihovil kazao je kako je od konzervatora  dobio uvjerenja da je sve u redu i da je projekt  na vještačenju  i u Ministarstvu kulture i  u međunarodnoj  udruzi za povijesne spomenike. "Radovi su na tvrđavi odmakli i sada zaista nema smisla vraćati priču na početak i  govoriti o tomu što bi bilo da je bilo" kazao je dr Burić. Osnovana je i radna grupa koja će pod vodstvom predstavnika Grada Šibenika koordinirati odnose između svih aktera uključenih u provedbu tog projekta.

Na konferenciju za novinare bili su i njegovi zamjenici  Danijel Mileta i Nikica Penđer, a teme su bile još i dovršenje i otvaranje plaže Banj banja te stanje u gradskom proračunu. 

Iz kategorije: Vijesti