Datum objave: 18. Lipanj 2013

Zašto je prekinuta konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika?

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi pokušaj konstituiranja najvišeg predstavničkog tijela Grada Šibenika nije uspio zbog suzdržanosti nezavisnog vijećnika Ante Gašperova koji, kako je rekao, nije dobio očekivana jamstva za ostvarivanje dijela svog izbornog programa.                                                                                                                                                        

Ante Gašperov Ćaće i dr. Mira Vukšić, vijećnici koji dobili mandat u Gradskom Vijeću kao nositelj i prva na listi nezavisne liste Ante Gašperova Ćaće, na današnjoj  konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika bili su suzdržani pri glasovanju za izbor članova mandatnog povjerenstva. Njihova dva glasa bila su presudna da mandatno povjerenstvo ne bude izabrano pa sjednica nije mogla biti nastavljena. Prema Statutu i Poslovniku mora biti sazvana nova za petnaest dana.

Zanimljivo je da opozicijski blok kojeg predvodi SDP, vjerojatno znajući kakav rasplet slijedi, uopće nije iskoristio mogućnost predlaganja trećeg člana mandatnog povjerenstva iz svojih redova.
Franko Vidović je u im SDP-a i koalicijskih partnera kazao da su bili suzdržani jer žele ostati pri svojim stavovima te da će biti i ostati čvrsta oporba HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima.
Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić komentirao je da zakon predviđa ovakve situacije i da se u naravi ne događa ništa dramatično te ukazao na izborne rezultate i činjenicu da je HDZ dobio povjerenje najvećeg broja Šibenčana.
„Naša je temeljna dužnost da poštujemo volju birača i ponašamo se odgovorno prema njima. Ovo što se danas dogodilo pitanje je svijesti i savjesti onih koji zbog kalkulantskih igara opstruiraju Gradsko vijeće i volju onih koji su ih birali.“
Sam Ante Gašperov obrazlažući javnosti svoju suzdržanost pri glasovanju za mandatno povjerenstvo bio je transparentan. On je nedvosmisleno dao do znanja da u HDZ-u vidi partnera s kojim je voljan sudjelovati u obnašanju vlasti u Gradu Šibeniku ali uz uvjet da se dosljedno provodi i ostvaruje njegov izborni program i njegova izborna obećanja. Prema njegovim riječima njegova nezavisna lista i HDZ s koalicijskim partnerima dogovorili su se oko svih pojedinosti osim jedne, a to je izjednačavanje prava svih građana koji legaliziraju svoje bespravno izgrađene objekte i povrat novca onima koji su u procesu legalizacije platili komunalnu prije nego što je ona smanjena.
O toj temi žestoko se raspravljalo na posljednjoj sjednici Gradskog Vijeća Grada Šibenika u prošlom sazivu.
Podsjetimo, tada je Ante Gašperov podnio amandman koji je izazvao žestoku raspravu i umalo doveo do prekida sjednice.  
Ante Gašperov Ćaće je tada predložio da se iz proračuna Grada Šibenika vrati 1,5 milijuna kina svim onim građanima koji su troškove legalizacije svojih bespravno izgrađenih objekata platili prije donošenja izmjena i dopuna Odluke o komunalnom doprinosu kojima je omogućena legalizacija uz znatno manje troškove, izazvao je žestoke sukobe između gradske uprave kao predlagača i vijećnika HDZ-a. Oštru raspravu oko tog prijedloga vodili su Franko Vidović koji je u ime gradske uprave odbio prijedlog Ante Gašperova i Tomislava Ninića koji je u ime kluba vijećnika HDZ-a podržao Gašprova. U napetoj atmosferi predlagač je u jednom trenutku zaprijetio i prosvjednim napuštanjem sjednice što bi izazvalo njen prekid jer je dio vijećnika već napustio Veliku gradsku vijećnicu. U konačnici prijedlog Ante Gašerova nije prihvaćen jer je za njegov amandman glasovalo 10 od 20 nazočnih vijećnika. Nedostajao je samo jedan glas da amandman bude prihvaćen.
Njegov je prijedlog u ime predlagača izmjena i dopuna Odluke o komunalnom doprinosu odbio je tadašnji zamjenik gradonačelnika Franko Vidović koji je kazao:
"Ne možemo prihvatiti ovaj amandman. To nije dobar prijedlog. Njegovo prihvaćanje odvelo bi nas predaleko. Pri izradi prijedloga već smo nastupili i ljudski i pošteno. Razmislimo dobro. Vraćanje novca bila bi triska svima onima koji su uredno plaćali svoje obveze. Prijedlog je neprihvatljiv."
Replicirao mu je Tomislav Ninić u ime kluba vijećnika HDZ-a:
"Klub vijećnika HDZ-a podržava prijedlog vijećnika Gašperova. Bilo bi logično i pošteno ako donosimo odluku o smanjenju naknada za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata vratiti novac onima koji su te naknade platili nekoliko sati, dana ili koji tjedan prije njihovog smanjivanja i tako sve one koji legaliziraju svoje objekte dovesti u jednak položaj. Ovako smo ih doveli u neravnopravnu situaciju. Podržavamo dakle prijedlog vijećnika Gašperova, a nema ni razloga da Grad Šibenik ne prihvati tu obvezu."
Na Ninićeve reagirao je Franko Vidović riječima:
"I što ćete s tim ako budete, kao što tvrdite da hoćete, došli na vlast u Šibeniku? Pisma je- Daće Ćaće? Ponavljam prijedlog je neprihvatljiv. NIste svjesni što govorite kada kažete da grad treba preuzeti tu obvezu. Nema smisla na tome skupljati jeftine političke poene sada kada u vijećnici više nema predstavnika medija."
Replicirao mu je predlagač amandmana Ante Gašperov:
"Amandman sam predložio polazeći s ljudskog stajališta. Budimo pravedni i pošteni prema svima koji legaliziraju svoje objekte." - kazao je Ante Gašperov, ali je Franko Vidović inzistirao na svojim argumentima:
"Razumijem solidarnost i stajališta s kojih polazite. Slažem se s tim, ali ne moramo zbog toga činiti krive korake. Razmislite dobro. Ako bismo išli tom logikom onda smo bili nepravedni i prema svima onima koji su gradili legalno i pošteno platili sve što su morali. Svi oni koji su gradili bespravno bili su u odnosu na njih obilno nagrađeni. Ta problem bespravne gradnje star je 30 godina. Zajednica se pobrinula da svi oni imaju sve ono što im pripada, a bespravni graditelji su to uživali besplatno. Tko vratiti novac onima koji su kao lojalni građani sve platili na vrijeme? I vi kažete da želite voditi Šibenik u naredne četiri godine?"
Vijećnika Gašperova potom je podržao HSP:
"Tužno je da sada kažnjavamo one koji su naknade platili dan dva prije naše odluke o njihovom smanjivanju." - kazao je Milorad Mišković, a ponovno je replicirao Franko Vidović u ime predlagača izmjena i dopuna:
"Jasno mi je da se dodvoravate biračima, ali nemojte zbog toga Grad opteretiti takvom obvezom. Ponavljam, niste svjesni u što idete. Nemojte Gradu nametati takvu obvezu. To se tako ne radi. Ostavimo ovaj prijedlog za novi saziv Gradskog Vijeća. Ne moramo to sada raditi."
Vijećnik Gašperov upozorio je Vidovića da je njegov amandman usklađen sa zakonom i da su slične odluke donijele mnoge druge jedinice lokalne samouprave te naglasio da ga ne povlači na što je predsjednik Goran Grguričin pozvao vijećnike da glasuju. Za prihvaćanje amandmana glasovalo je 10 vijećnika, a Gašperov je stavio prigovor i tražio ponovno utvrđivanje kvoruma što je izazvalo nove prijepore i sučeljavanja. Konačno, nakon ponovljene prozivke vijećnika ispostavilo se da je amandman podržalo 10 vijećnika što nije bilo dovoljno da bi bio prihvaćen.  
Nakon toga uslijedili su lokalni izbori na koje je Ante Gašperov izašao sa svojim programom među kojima su dvije glavne točke bile izjednačavanje prava građana pri legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i ukidanje novčane naknade vijećnicima za rad u Gradskom vijeću i Nadzornim odborima javnih poduzeća. Nakon što je dobio povjerenje birača i osvojio dva vijećnička mandata te došao u poziciju na kojoj priklanjanjem vladajućem HDZ-u ili oporbenom SDP-u neposredno odlučuje o tome tko će imati većinu u Gradskom Vijeću, on je sukladno svojim izbornim obećanjima krenuo u pregovore sa strankom koja je dobila izbore jer je to jedini koji vodi prema ostvarivanju njegovih izbornih obećanja.
„Podrška koju sam dobio za mene je obvezujuća. Ponosan sam što tako veliki broj građana Šibenika vjeruje u mene i smatra da dosljedno zastupam njihove interese u Gradskom Vijeću. Takvo povjerenje me obvezuje da dosljedno provodim program svoje Nezavisne liste s kojim sam izašao na izbore i kojeg sam mojim sugrađanima dao u ruke. Za mene su obećanja koja sam dao biračima svetinja tim prije jer je jedino obećanje kojeg sam dao tijekom kampanje bilo da ću dosljedno ostvariti sve stavke svog programa i svojih opredjeljenja kao i rješavati probleme koji koče napredak Šibenika i unazađuju kvalitetu života Gradu Šibeniku,“ kazao je Ante Gašperov Ćaće nakon izbora.
U izjavi koju je dao nakon današnje prekinute konstituirajuće sjednice on je izjavio da je bio suzdržan jer nije dobio jamstva za realizaciju samo jednog dijela svog izbornog programa, a to je upravo izjednačavanje prava građana pri legalizaciji bespravnih objekata i povrat novca onima koji su komunalnu naknadu platili prije smanjenja njene cijene.
„Nisam nerazuman. Samo sam pošten, iskren i dosljedan. Smatram da je taj moj zahtjev pravedan, provediv i da ima zakonsko pokriće jer je već primijenjen u susjednom Zadru. Ako mi se argumentirano dokaže da nije provediv i da nije ostvariv spreman sam revidirati svoj stav ali do tada bezuvjetno zahtijevam njegovo provođenje.“ – kazao je Ante Gašperov.



 

Iz kategorije: Vijesti