Datum objave: 12. Lipanj 2013

Tvrtka posluje i ima zaposlenike,a izbrisana iz sudsko registra i to po Zakonu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog neobjavljivanja financijskih izvješća unatrag tri godine Trgovački sude, po službenoj dužnosti, izbrisao iz registra 1196 tvrtki u Šibensko – kninskoj županiji, kako doznajemo  u tom sudu. Problem što među njima ima i tvrtki koje imaju imovinu, ali i onih koje  uredno posluju i imaju zaposlenike, ali nisu ispunili svoju obvezu prema Zakona o sudskom registru  pa su i one  izbrisane. Kada su shvatili da im tvrtke više ne postoje vlasnike je uhvatila panika. Jedan od njih s kojim smo pričali ima 7 zaposlenika i što je još važnije više od milijun kuna potraživanja od svojih partnera i komitenata koja, nakon brisanja tvrtke iz registra  više ne može naplatiti. No čini se da nije jedini jer je  zbog prigovora subjekata upisa koji je brisan, uglavnom zbog toga što tvrtka ima imovinu, obustavljeno oko 50 brisanja.
„Nakon provedenog brisanja subjekta upisa, pokaže li se da društvo ima imovinu koju bi trebalo podijeliti provodi se likvidacija nad tom imovinom i to sukladno odredbama članka 70. stavku 7. Zakona o sudskom registru“, priopćili su nam iz Sudskog registra Trgovačkog suda u Šibeniku.

Društvo se briše na temelju rješenja o pokretanju tog postupka koje se objavljuje na internetskoj stranici sudskog registra. Nakana - upozorenje da će se izbrisati - također se može objaviti tako, uključujući davanje roka za ulaganje prigovora i društva i zainteresiranih osoba, u pravilu vjerovnika. Jednaki postupak brisanja vrijedi za društva koja ili nemaju imovinu ili imaju imovinu neznatne vrijednosti. Zainteresirani mogu reagirati u roku od šest mjeseci od objave rješenja o pokrenutom postupku brisanja.
Naravno, problem je u tome što je zakonodavac pošao od toga da će samo društvo i/ili zainteresirani u tom roku svakako imati uvid u web-stranicu, što se u praksi pokazalo potpuno pogrešnim tako da se vlasnici tvrtki pravdaju kako za taj postupak nisu znali pa nisu prije reagirali.
 

Iz kategorije: Vijesti