Datum objave: 11. Lipanj 2013

Županija ugovorila prve subvencije domaćinstvima za solarne kolektore

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija uz potporu Fonda za energetsku učinkovitost podmiruje 50 posto troškove  za  ugradnje sustava za korištenje obnovljivih energija za  toplu vodu  i zamjenu za električnu energiju u domaćinstvima Šibensko – kninska županija.  Prvih dvadesetak  vlasnika kućanstava koji  se za to odlučili potpisali su danas ugovor o  sufinanciranju troškova  nabave sustava  na solarnu energiju za toplu vodi ili za zamjenu  korištenja električne energije.  Riječ je o građanima iz Šibenika i sa šireg područja Šibenika, ali i s drniškog područja. Prema riječima jedne od njih koja ima šesteročlanu obitelj računaju da će ugradnjom sustava za zagrijavanje vode uštedjeti najmanje 150 kuna mjesečno.  Među današnjim potpisnicima bio je i Petar Mišura, pročelnik Ureda za gospodarstvo Grada Šibenika koji je već na svoju kuću u Mandalini postavio sustav za korištenje solarne energije i općenito , kako nam je rekao, gdje god može, koristi izvore energije koji štite okoliš. Ukupno ulaganje u  sustave za korištenje obnovljivih izvora energije u tih dvadesetak domaćinstava je 735.600,00 kuna. „ Riječ je o ulaganjima koja se ne mogu odmah isplatiti nego za pet ili deset godina. Mi shvaćamo da  građani danas nemaju baš puno novca za to pa je red da im Županija uz potporu Fonda pomogne“, istaknuo je župan Pauk. Ovaj projekt je važan ne samo zbog manjih troškova održavanja domaćinstava nego i zbog razvoja ekološke svijesti i potrebi korištenja obnovljivih izvora energije.

Za tu namjenu bit će osigurano ukupno oko 1,2 milijuna kuna tako da  je  to tek početak ugovaranja tih subvencija. Fonda za energetsku učinkovitost izdvaja 80 posto  tog iznosa, a ostatak Županija.

Kućanstvima se sufinancira 50 posto  vrijednosti ukupne investicije nabave i ugradnje do maksimalnog iznosa od 15.000.kuna. Natječaj se odnosi i na stambene zgrade koje za ugradnju zajedničkog sustava za korištenje obnovljivih izvora energije mogu zatražiti maksimalan iznos sufinanciranja od 15.000 kuna po stambenoj jedinici. Javnim natječajem se sufinancira proizvodnja električne energije ili potrošne tople vode isključivo za vlastite potrebe i to za sve sustave postavljene u 2013. godini.

Javni natječaj je objavljen na web stranici Šibensko-kninske županije (http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/natjecaji/oie/Javni%20natječaj%20OIE.pdf). Prijave se podnose najkasnije do 01. prosinca 2013. godine, odnosno do utroška sredstava na adresu: Šibensko-kninska županija 22000 Šibenik, Trg Pavla Šubića I br.2 (s naznakom “Prijava za subvenciju nabave i ugradnje sustava OIE“)

Iz kategorije: Vijesti