Datum objave: 11. Lipanj 2013

Otočni sabor optužuje hrvatsku Vladu da krši Zakon o otocima i Ustav RH

Diana Ferić
Diana Ferić

Otočni sabor smatra da Vlada RH neopravdanim poskupljenjem brodskih karata ugrožava gospodarstvo, kvalitetu života na otocima te zakonska i ustavna prava otočana.                                                                                                                                                                                                      

Udruga za razvitak hrvatskih otoka „Otočni sabor“ reagirajući na najavljeno povećanje cijena karata na brodskim prugama između kopna i otoka uputila je žiteljima otoka i hrvatskoj javnosti dramatični proglas u kojem se kaže:

"Drage otočanke, dragi otočani i građani Republike Hrvatske,

Otočni sabor udruga za razvitak hrvatskih otoka, zbog zanemarivanja stanja na otocima od svih dosadašnjih Vlada, uključujući i sadašnju koja sustavno krši Zakon o otocima i možemo slobodno reći i Ustavna prava građanina – otočana Republike Hrvatske. Zašto želimo javnost upozoriti na stanje Hrvatskih otoka?

Smatramo da Vlada Republike Hrvatske treba više shvatiti koju vrijednost imaju naši otoci i da na otocima živi oko 130.000 tisuća građana Republike Hrvatske i da im se ne smiju uskraćivati Ustavom zagarantirana prava samo zato što žive na otocima. Ne želimo da se od hrvatskih otoka rade rezervati i da se stanovnici Hrvatskih otoka osjećaju građanima drugog reda. Mi smo protiv najavljenog poskupljenja putnih karata kako za otočane tako i za sve ostale građane Republike Hrvatske, jer smatramo da se tim postupkom samo ugrožava gospodarstvo i kvaliteta življenja na otocima. Zašto tako mislimo? Ukoliko je putna karta skupa, tko će doći na otok i kome će otočanin prodati svoje proizvode. Ovim poskupljenjem pokušava se naše otoke pretvoriti u rezervate, a karte pod ovim cijenama koje namjeravaju podići napraviti ulaznicama u rezervate u kojima bi se gledalo kako se to tamo živi. Sad Vas pitamo, kako može osoba koja je podrijetlom s otoka ići sa svojom obitelji na otok i održavati svoju poljoprivredu i djedovinu. Ovo je još jedan način, pored poreza na nekretnine, da se ljude natjera na prodaju svoje djedovine jer je neće moći ne samo održavati već je neće moći ni posjećivati. Koje su to današnje strukture svjesne da se sadašnjim trendom ulaganja u otočnu infrastrukturu neprimjetno pretvara otoke u rezervate u kojima će tko zna tko živjeti?
Otočani moraju konačno početi upravljati svojom sudbinom. Svakim otočnim mjestom mora
upravljati mlada, stručna i profesionalna uprava umjesto današnjeg voluntarizma. Otočanima sve dokumente država mora servisirati u mjestu stanovanja, a ne ih tjerati na putovanja u županijske centre jer su ugasili ili zatvorili pošte, matične urede i ispostave lučkih kapetanije. Na jadranskom pojasu treba drugačije postaviti odnose između otoka, obalnih gradova i njihova zaleđa. Otočani ne smiju pasti bez organizirane, argumentirane i tolerantne demokratske borbe. Moramo se izboriti za ravnopravnost bez obzira na brojnost. Prije nego nas još jednom prodaju, svi otočani zajedno moraju se izboriti za isti samoupravni status koji imaju današnji priobalni županijski centri. Bez otočne samouprave nema prave i brze revitalizacije hrvatskih otoka, nema pomorske orijentacije Hrvatske i invazije mladosti i živosti s kopna na otoke. Ponovno pozivamo Vladu Republike Hrvatske, neka ozbiljno shvati vrijednosti otoka koje nose u EU i da su otočani, a tako i Otočni sabor spremni na dijalog oko održavanja i revitalizacije života na otocima. Tražimo od Vlade Republike Hrvatske održavanje jedne sjednice Vlade RH na temu stanja na hrvatskim otocima. Po pitanju otoka svi otočani bi trebali aktivno sudjelovati, jer o sebi moramo sami odlučivati i ne dozvoliti drugima da odlučuju o našoj sudbini. Otočanima ne treba olakšati život, otočanima treba jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razvijaju na način kao da su na kopnu. Život na otoku, rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koje suvremeni čovjek ima."
Proglas je potpisalo Vijeće „Otočnog sabora“, a u Šibensko – kninskoj županiji akciju upozoravanja javnosti na probleme života i rada stanovnika otoka vodi Goran Grguričin, predsjednik „Otočnog sabora“ Šibensko – kninske županije.
 

Iz kategorije: Vijesti