Datum objave: 10. Lipanj 2013

TKO JE DOBAR, DOBAR JE: Nives Radić iskazale se kao talent i u savateu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanka Nives Radić, svjetska i europska prvakinja u kick boxingu briljirala je i u borbama svjetskog prvenstva u savateu za seniore, u kategoriji do 75 kilograma,  koje su održane  7. i 8. lipnja u Clermont Ferrandu, u Francuskoj. Za nastup na tom natjecanju dobila je poseban poziv Hrvatskog savate saveza. Nives se do sada nije nikad borila na takvom natjecanju pa  je time i taj poziv presedan, ali je bila upoznata s načinom borbe i svim bitnim detaljima. Vodstvo savate saveza ocijenilo je da je Nives najbolja opcija za ovakvo natjecanje.

U završnici kvalifikacija određeno je da se bore međusobno i to po principu svaka sa svakom, Slovenka Nina Vehar, Tunižanka Younsi Wided i Nives Radić. U meču sa Slovenkom Nives pobjeđuje jednoglasnom odlukom sudaca i skuplja bodove za finale. Tunižanka također pobjeđuje Slovenku i ide u meč s Nives. Finale je podijeljeno na dva dijela. Prvi dio je odrađen u subotu, 8. lipnja.  U ovom meču je Nives dominirala i udarcima zasigurno skupila više bodova od Tunižanke, ali su suci većim brojem opomena iz nerazumljivog razloga sankcionirali Nives, te su prednost dali Tunižanki. Drugio dio finala te dvije borkinje odradit će koncem listopada ove godine i to u Kini, u Pekingu. Taj meč će se odigrati bez zaštitne opreme i pobjednica će biti proglašena svjetskom prvakinjom u savateu.

Natjecanje u Francuskoj  organizirano je na vrlo visokoj razini, a vodstvo savate saveza bilo je zadovoljno izvedbom Šibenčanke.

Savate, ili kako ga neki zovu Francuski boks, izvorna je francuska borilačka vještina koja datira još iz 17. stoljeća, a specifična je po tome što su natjecatelji odjeveni u triko i na nogama imaju tenisice. Dozvoljen je nokaut i rukom i nogom.


Nives sada očekuju pripreme u Mađarskoj od 21.-23. lipnja u olimpijskom boksu s reprezentacijom Mađarske.

U istoj zemlji će se tjedna dana nakon toga  odigrati prvenstvo zemalja Europske unije na kojem će Nives nastupiti u kategoriji do 75 kg.

Iza toga počinju izuzeteno teške pripreme za svjetsko prvenstvo u low kicku u Brazilu , Sao Paolo i za svjetsko prvenstvo u full contactu u Turskoj, Antalija.

Za ostale natjecatelje Dalmatina, također će biti naporne ljetne pripreme. Naime, juniori Ivan Letica i Roko Baljkas predstavljati će Hrvatsku na predstojećem europskom juniorskom prvenstvu koje će se održati u Krakowu, Poljska. Ivan će nastupati u kategoriji do 63,5 kg, a Roko u kategoriji do 86 kg, priopćio nam je Damir Lambaša, trener “Dalmatina”.

Iz kategorije: Vijesti