Datum objave: 10. Lipanj 2013

Stručnim skupom MIAB otvorio najmoderniji pogon za postpupanje s čelikom

Diana Ferić
Diana Ferić

MIAB – ov pogon za kemijsko čišćenje i pasivaciju zavarenih konstrukcija od nehrđajućih čelika u  Poduzetničkoj zoni Podi,jedini takve vrste u Hrvatskoj, i najveći i najmoderniji u regiji, otvoren je danas, a otvaranju je prethodio međunarodni seminar pod nazivom "Nehrđajući čelici, svojstva, rukovanje, zavarivanje, obrada površine, korozija Cr-Ni čelika", koji je ta šibenska tvrtka organizirala u suradnji s Centrom za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Na seminaru se okupilo više od 100 stručnjaka iz cijele regije što svejdoči o važnosti te nove tehnologije koju je MIAB primjenio.

U ime domaćina  skup je pozdravila Ankica Burić, financijska direktorica te uspješne obiteljske tvrtke koja je, kako je kazala, bila i njezin prvi zaposlenik, a otvorio ga je prof. dr.  Ivan Juraga, dekan Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju. Naglasio je kako su nova saznanja od postupanju s nehrđajućim čelikom vrlo važna jer taj materijal zna biti vrlo neugodan. Pogon koji je MIAB otvorio je inovativan jer se u njemu prvi put na ovim prostorima primjenjuje nova tehnologija u obradi čelika koja jamči njegovu stabilnost najmanje 15 godina, ako se taj materijal održava, kazala nam je Vesna Alar s Fakulteta storjarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Budući da je dr Juraga porijeklom iz Murtera i da je vezan za šibensko područje svoje je uvodno izlaganje iskoristio i za promociju Šibenika pa je pozvao sudionike da posjete staru gradsku jezgru i novi šetnicu u kanalu svetog Ante čime s još jednom potvrdilo da su takvi stručni skupovi i dobar način  predstavljanja  Šibenika kao turističkog odredišta.

Iz kategorije: Vijesti