Datum objave: 10. Lipanj 2013

Miranda Paić - jedina dalmatinska kandidatkinja za najuzorniju seosku ženu

Diana Ferić
Diana Ferić

Miranda Paić, osnivačica "Skradinskih delicija", autorica nadaleko priznatog i poznatog suvenira "Skradinske torte" koja je lani proglašena najboljom domaćicom na turističkim seoskim gospodarstvima u Hrvatskoj sprema se osvojiti još jednu titulu - naslov najuzornije hrvatske seoske žene.                                                                       

Ona je jedina kandidatkinja iz Dalmacije koja se prijavila na natječaj, a izbor će biti u listopadu ove godine u Suhopolju, u Virovitičko - podravskoj županiji.

To natjecanje organizira udruga Uzorna hrvatska žena kako bi promicali važnost uloge žene na selu i spolnu ravnopravnost, ali i kako bi se poboljšao položaj žena koje žive u ruralnim sredinama. Najuzornija hrvatska seoska žena, kako kaže Željkica Golubić, predsjednica Udruge, ima između 25 i 65 godina, živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode, rukotvorine, umjetnine.

Miranda Paić ispunjava i puno više od toga. Nakon gotovo 20 godina života u Rijeci, gdje je radila kao bankarska službenica, s obitelji, suprugom i dvoje djece, vratila se 1999. godine u rodne Bićine, osnovala vlastiti posao i osmislila projekt "Skradinske delicije". Ona i suprug imaju 300 stabala badema i 200 stabala maslina, proizvode autohtone slastice i godinama aktivno, kroz svoju etno - eko priču, promiču baštinu i turističku ponudu. Miranda Paić dobitnica je niza priznanja od onih za najbolje nastupe na brojnim sajmovima, Plavog cvijeta za najbolji županijski suvenir, znaka "Izvorna hrvatska kvaliteta", Suncokreta ruralnog turizma, priznanja za jednog od najboljih agroturizama u Dalmaciji do prošlogodišnje titule najbolje domaćice u agroturizmu. Uz to, se stalno usavršava, djeluje aktivno u lokalnoj zajednici, nedavno je postala potpredsjednicom Gradskog vijeća Grada Skradina,a radi i na promicanju poduzetništva žena kao članica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug.

Njezina prijava za najuzorniju hrvatsku seosku ženu zanimljiva je i po tome što se na to nacionalno natjecanje vrlo rijetko odazivaju žene iz Dalmacije, a u udruzi Uzorna hrvatska seoska žena općenito nisu zadovoljni odjekom Projekta izbora najuzornije seoske žene u Hrvatskoj.

"Udruga Uzorna hrvatska seoska žena još je u siječnju ove godine svim županima Republike Hrvatske uputila dopis da angažiraju svoje službe, organiziraju županijske izbore te da prve tri izabrane natjecateljice tri pošalju na državni izbor. Na našu veliku žalost kao udruge niti jedna županija, osim onih koje to čine u kontinuitetu već niz godina, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija, nije se udostojila bar poslati neki pismeni osvrt ili bar malo volje za takav projekt. To nije dobro za promicanje položaja žena koje rade i žive na selu i sela uopće", ističe Željka Golubić.

Nastup Mirande Paić na nacionalnom izboru najuzornije hrvatske seoske žene bit će i promocija Grada Skradina i cijele Šibensko - kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti