Datum objave: 08. Lipanj 2013

Podmorje u NP "Kornati" uglavnom čisto

Diana Ferić
Diana Ferić

Podmorje u Nacionalnom parku "Kornati" je više - manje čisto iako se  na njemu moge naći  neuobičajene stvari pa tako i boca neotvorenog talijanskog vina Proseca, pokazala je današnja akcija čišćenja pomorja tog nacionalnog parka.  Organizirali su ue   Javna ustanova „Nacionalni park Kornati“, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim prirodnim vrijednostima na području Šibensko-kninske županije i ACI d.d. Opatija. 

Čistilo se na tri lokacije u nacionalnom parku, a u akciji su sudjelovalo više od 20 ronilaca iz dva murterska ronilačka centra te splitske Hvidre. Prvi put u akciju su se uključili i njemački turisti, inače redoviti gosti.

U kornatskom podmorju uglavnom se mogu naći plastične boce i sitniji otpad, no ima i pravih bizarnosti poput recimo ovog vodokotlića pronađenog kod otoka Lavse. No, kornatske su vale još uglavnom čiste.

Svijest o očuvanju okoliša polako raste i kod lokalnog stanovništva koje živi u Kornatima. Danas je izvađeno samo dva kubika smeća, no treba  poučiti stanovništvo o važnosti očuvanja okoliša. Ovaj netaknuti biser Jadrana zaista vrijedi očuvati kakav jest. Valjda će i oni koji su u stanju u more baciti vodokotlić, toga napokon postati svjesni, prenosimo s HTV -a. 

FOTO. hrt.hr

Objavljeno ranije:Velika akcija čišćenja podmorja u akvatoriju Kornatskog otočja održava se danas. Organizatori su  Javna ustanova „Nacionalni park Kornati“, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim prirodnim vrijednostima na području Šibensko-kninske županije i ACI d.d. Opatija. POlazak iz Murtera je u 9 sati .

Iz kategorije: Vijesti