Datum objave: 07. Lipanj 2013

NCP - RBŠ gradit će za Ganu ribarske brodove- posao vrijedan 50 milijuna eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Izvozni posao vrijedan 50 milijuna eura dogovorila je uprava NCP - Remontnog brodogradilište s Republikom Ganom.                                                                                                                                                                                     Za njihovu ribarsku flotu izgradit će 20 brodova. Tim povodom u NCP – u, ali i kao gosti Šibenika i Šibensko – kninske županije danas boravi Hon. Aquinas Quansah, zamjenik ministra ribarstva i razvoja akvakulture iz te afričke republike koja je u gospodarskom usponu sa svojim suradnicima. Primili su ih šibensko – kninski župan Goran pauk i gradonačelnik Grada Šibenika d. Željko Burić kojem je to bio i prvi protokolarni susret na novoj dužnosti. Na sastanku je bilo riječi o proširenju suradnje i na razmjenu ljudi i tehnologije, ali i o bratimljenju Šibensko – kninske županije i pokrajine Mfantsiman za koju se grade ribarski brodovi. „ Gana je s bivšom Jugoslavijom čiji je Hrvatska bila dio imala odlične političke odnose a predsjednik Tito i naš predsjednik tada su vrlo blisko surađivali i zajedno su se borili za pokret nesvrstanih. Mi želimo s Hrvatskom razvijati široke gospodarske odnose te surađivati i na području poljoprivrede i razmjene znanja “, kazao je na konferenciji za novinare doministar Quansah. Šibensko – kninski župan Goran pauk pozdravio je mogućnost takve šire suradnje, a gradonačelnik Grada Šibenika, dr. Željko Burić kazao je kako njegovu potporu ima svatko tko želi u Šibeniku raditi i graditi.
Goran Prgin, predsjednik uprave NCP –a RBŠ –a kazao je kako vjeruje da će ugovor o gradnju i isporuci ribarskih brodova za Ganu biti uskoro i potpisan. Za tu šibensku tvrtku to znači konačni izlaz iz krize i otvaranje oko 70 novih radnih mjesta što je značajno i za grad Šibenik. Izaslanstvo gane prvi put je u Šibeniku i u Hrvatskoj, a li su stigli sa spoznajama o ljepotama Hrvatske.

Gana je jedna od najuspješnijih zemalja u zapadnoj Africi. Iam visok rast BDP –a, a bogata je rudama, posebno zlatom te naftom, a jedna od njezinih izvoznih proizvoda je i kava.

Iz kategorije: Vijesti