Datum objave: 06. Lipanj 2013

Udružuju se predstavnici obiteljskog turizma u Šibensko - kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Obiteljski smještaj  u Šibensko – kninskoj županiji, a čine da iznajmljivači soba i apartmana  vlasnici pansiona i vlasnici kampova u domaćinstvu,  osnovat će svoju sekciju kako bi se udruženi i povezani lakše i bolje pozicionirali na turističkom tržištu, ali i kako bi zajednički nastupali prema financijskim i drugim institucijama i dobili bolje uvjete za svoje poslovanje.

To udruživanje inicirali su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, a jučer je u Županijskoj komori u Šibeniku održan inicijalni sastanak na kojem su bili čelni ljudi turističkih zajednica i predstavnici iznajmljivača iz svih dijelova Županije.  Ponuda  privatnih iznajmljivača soba i apartmana čini oko 50 posto smještajnih turističkih kapaciteta u Šibensko –kninskoj županiji i njih otpada oko 42 posto lani ostvarenih noćenja.  Po tomu  su velika snaga, ali kako su do sada bili rascjepkan i razjedinjeni nisu s se kao takvi mogli nametnuti. Većina ih je, kako su čulo na jučerašnjem sastanku, nezadovoljna odnosom  turističkih agencija prema njima. Svima im je važno i sudjelovati u kreiranju turističke ponude zbog koje će turist doći na šibensko područje. Kao jedna od dobrih modela takvog organiziranja i djelovanja istaknut je otok Krk, pa će za predstavnike Sekcije, kada ona bude osnovana, biti organizirano studijsko  putovanje na Krk.
Prema prijedlogu Ministarstva turizma Šibensko – kninska županija. To su Pirovac- Murter – Jezera – Tisno, Tribunj – Vodice – Srima, Skradin – Raslina- Bilice, Drniš – Knin, Šibenik – Zablaže – Jadrija,  šibenski otoci, Brodarica – Grebaštica – Krapnja – Žaborić i Primošten – Rogoznica. U njima će biti osnovane strukovne skupine obiteljskog smještaja i turizma koje će biti temeljne jedinice buduće sekcije no paralelno će se osnovati i sekcija, kako se, kazala je Ines Škaro,  savjetnica i Županijskog gospodarskoj komori u Šibeniku, ne bi gubilo vrijeme i kako bi se što prije postigao konačan cilj a to je udruživanje i zajedničko djelovanje. Ono će podrazumijevati edukaciju vlasnika objekata u obiteljskom turizmu, uvođenje oznake kvalitete te uspostavu sustava financiranja u kojem će se u pregovorima s bankama i drugim institucijama zajednički pokušati izboriti za bolje uvjete kreditiranja  i izdašnije izvore financiranja. 
 

Iz kategorije: Vijesti