Datum objave: 05. Lipanj 2013

Sastankom Lokalnog odbora za mobilnost zahuktava se u Šibeniku projekt INTERMODAL

Diana Ferić
Diana Ferić

Međunarodni projekt koji  financira EU bavi se problematikom organizacije održivog sustava lokalnog prijevoza u jadranskim gradovima.                                                                                                                                                    

Priobalno područje s obje strane Jadrana pod velikim je pritiskom intenzivnog prometa uslijed uobičajenih kretanja domicilnog stanovništva te velike koncentracije milijuna turista tijekom ljeta. Zagađenje zraka uzrokovano povećanom emisijom CO2 i zagađenje bukom pogoršali su ekološke standarde i kvalitetu života na pojedinim područjima u regiji. Osim toga, postojeće prometne veze (posebno veze s otocima) su često neučinkovite i ne mogu odgovoriti na suvremene životne potrebe i upravljanje turističkim tokovima. Navedeni prometni problemi su zajednički mnogim područjima s obje strane Jadranskog mora.

Unatoč postojanju dobrih praksi, u većem dijelu regije nedostaju alternativna prometna rješenja u skladu s načelima održivog razvoja, a koja bi istovremeno bila učinkovita u rješavanju problema prometne povezanosti, poput biciklističkih staza, prijelaznih parkirališnih zona, nadzemnih metroa i učinkovitog sustava javnog prijevoza. Upravo tim pitanima bavi se projekt INTERMODAL. U projektu sudjeluje jedanaest organizacija, tvrtki i institucija iz Italije, Hrvatske i Albanije koje će zajednički raditi na razmjeni iskustava i osmišljavanju strategije razvoja učinkovitog i održivog intermodalnog sustava javnog prijevoza. Glavni ciljevi projekta su razvoj modela održive mobilnosti, poboljšanje kvalitete lokalnog javnog prijevoza i podrška održivom razvoju turizma u regiji. Projektom će se poticati smanjenje korištenja osobnih automobila u lokalnom prijevozu.

Projekt obuhvaća niz aktivnosti dijaloga i razmjene informacija s tvrtkama i institucijama uključenim u organizaciju javnog prijevoza i turistička kretanja, te predstavnicima lokalne samouprave (javne i privatne prijevozničke tvrtke, jedinice lokalne samouprave, regije, razvojne agencije,  gospodarske komore,  strukovna udruženja, istraživačke organizacije, turističke agencije, turističke zajednice itd.).

Prvi takav susret u Šibeniku je inicijalni sastanak Lokalnog odbora za mobilnost koji će se održati u četvrtak, 6. lipnja, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ s početkom u 10 sati. Cilj sastanka, koji će biti otvoren za javnost, je pokretanje rasprave na temu lokalne mobilnosti uz uključivanje svih relevantnih dionika iz sektora transporta i turizma.


Projekt INTERMODAL (INTERmodality MOdel for the Development of the Adriatic Littoral zone) sufinancira Europska komisija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2.000.000,01 €. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 200.000 €, od čega EU sufinancira 170.000 € (85%).Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju i Splitsko – dalmatinska županija, agencija Dunea (Dubrovačko – neretvanska županija) kao partneri iz Hrvatske. Talijanski partneri na projektu su regija Marche, regija Apulia, regija Emilia Romagnia, općina Ancona, općina Jesi i tvrtka Conerobus iz Ancone. Albaniju predstavlja Ministarstvo javnih radova i prijevoza i općina Vlora.
Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranici  HYPERLINK "http://www.intermodality.eu" www.intermodality.eu. (adv)

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti