Datum objave: 05. Lipanj 2013

Sindikalist Burazer prozvao i pozvao hrvatsku Vladu da spasi TLM

Diana Ferić
Diana Ferić

Izravnu prijetnju zatvaranju TLM, pogotovu njegovih Valjaonica donosi najavljena odluka Nadzornog odbora Tvornice aluminija Mostar da će zbog povećanih troškova i ne konkurentnosti njihovog sirovog aluminija na svjetskom tržištu reducirati proizvodnju. Na to je na današnjoj konferenciji za novinare upozorio Zdravko Burazer predsjednik Sindikata metalaca HUS –a. Pozvao je hrvatsku vladu da prestane ignorirati taj problem i pomogne TLM – u. Zbog najavljenog smanjenja  proizvodnje aluminija u Mostaru velike posljedice pretrpjet će i mnogi drugi od Luke Ploče, do autoprijevoznika i zadarsko Aluflexa koji ima pogone na nekoliko lokacija u Hrvatskoj.  Šibenski TLM sigurno najveće, jer njegove Valjaonice u koje je uložen veliki novac za proširenje kapaciteta i modernizaciju ne mogu osigurati sirovinu da bi mogle profitabilno poslovati.

Burazer smatra da se takva situacija može riješiti jedino političkim putem i da je hrvatska Vlada odgovorna da to napravi jer je politika i vezala TLM – za Mostar . Sve se vrti oko cijene struje koja je za Tvornicu aluminija previsoka i ne može cijenom sirovog aluminija konkurirati na svjetskom tržištu i gomila gubitke.

Burazer je podsjetio na povijest zbivanja u TLM , nakon gašenja šibenske Elektrolize. Hrvatska vlast je novac hrvatskih poreznih obveznika uložila u obnovu elektrolize u Mostaru. Hrvatska država je suvlasnik te tvornice, ali samo 12 posto udjela, što ne odgovara uloženom novcu ,a ostalo je  riješeno nedorečenom kuponskom privatizacijom. Burazer smatra da bi hrvatska Vlada trebala tražiti da se preispitaju vlasnički odnosi i da se promijeni upravljačka struktura U mostarskoj tvornici kako bi Hrvatska imala veći utjecaj i bila jedna od ravnopravnih sudionika u rješavanju njezine sudbine o čemu ovisi is sudbina niza gospodarskih subjekata u Hrvatskoj.
Sve se vrti oko cijene struje i činjenice da je HEP 2010. godine jednostrano prekinuo ugovor o isporuci eklektične energije po povlaštenoj cijeni TLM – u odnosno Tvornici aluminija u Mostaru. Već tada se znalo kakve će posljedice to imati, ali nitko se nije pretrgao da taj problem riječi.

U međuvremenu je u vlasničkoj strukturi TLM –a od pet kupaca te tvornice koji su čini holding ostalo samo njih dvoje- Zagrebmontaža i Aluflex ,a u međuvremenu je u vlasničku strukturu ušla tvrtka EURIS, trgovca aluminijem Marka Pejčinovskog. Zdravko Burazer je na konferenciji za novinare kazao i kako su mu vlasnici najavili da će odustati od TLM –a ako se problem opskrbom sirovog aluminija ne riješi. Oni su navodno održali niz sastanaka s mjerodavnim ministarstvima koja nisu, kaže Burazer pokazala volju da riješe problem Tvornice u Mostaru. Jučer su se uz posredovanje predsjednika RH Ive Josipovića. Sastali s predstavnicima HEP –a, ali su nakon tog sastanka bilo još pesimističniji da će se pronaći odgovarajuće rješenje.
 

Iz kategorije: Vijesti