Datum objave: 05. Lipanj 2013

NP „KRKA“: Na Svjetski dan zaštite okoliša osnovci učili o sedri i sedrenim barijerama

Diana Ferić
Diana Ferić

Što su sedra i sedrotvorci koji tvore najupečatljivije fenomene Nacionalnog parka "Krka" izravno su doznali  danas polaznici OŠ "Jurja Šižgorića"  za koje je Uprava Javne ustanove Nacionalnog parka organizirala radionicu u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša,a održana je u ispostavi tog NP u Skradinu.  Stručnjaci tog nacionalnog parka  upoznali su ih s važnosti sedre i načinom na koji taj živi organizam tvori temeljne  fenomene na Krki nastaje, a  oni su ono što  ih se posebno dojmilo prenijeli slikom na papir Nakon toga su posjetili i Skradinski buk.  To je bila jedna nizu  edukativnih radionica koje organizira Uprava NP "Krka" jers u svjesni da se na drukčijem odnosu prema okolišu i zaštićenoj prirodi  u prvom redu  treba raditi s djecom i  njih odgajati ih za odgovoran odnos prema prirodi. 

 

Objavljeno ranije:NP „Krka“ redovno organizira poučne radionice za djecu iz dječjih vrtića, snovnih i srednjih škola, ali i odrasle s ciljem da potiče i razvija svijest o tome koliko je svatko od nas odgovoran za očuvanje planeta Zemlje.                                                                                                                                                                                                                              

Danas je Svjetski dan zaštite okoliša. Dan posvećen okolišu obilježava se od 1972. godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja prve Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu  posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Smisao obilježavanja ovog dana je poticanje razvoja svijesti o odgovornosti svakog od nas za očuvanje planeta Zemlje i sudjelovanje u održivom i ravnomjernom razvitku.

U Šibensko – kninskoj županiji kao jedan od glavnih nositelja svih zbivanja vezanih za zaštitu okoliša ističe se Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ koja je osmislila cijeli sustav edukativnih radionica namijenjenih djeci iz dječjih vrtića te osnovnih i srednjih škola s ciljem da potiče i razvija svijest o potrebi zaštite i očuvanja prirode kod najmlađih. Tako će danas u Ispostavi NP „Krka“ u Skradinu biti organizirana radionica o tome što je sedra i što su sedrotvorci za učenike prvih razreda Osnove škole „Juraj Šižgorić“ iz Šibenika.
S programom predavanja i edukativnih radionica koje organizira NP „Krka“ upoznati su ravnatelji svih osnovnih i srednjih škola te vrtića na području Šibensko-kninske županije, a teme su vezane uz biološku raznolikost, zaštitu prirode, upoznavanje biljnih zajednica, životinja, voda, sedrenih barijera, arheoloških lokaliteta, prirodnih fenomena te smisao i značaj postojanja nacionalnih parkova.
Edukativne radionice i predavanja izvedbom i sadržajem su prilagođeni različitim uzrastima, a u njih su rad aktivno uključeni  odgojitelji u vrtićima, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola koji su prepoznali nastojanja JU „Nacionalni park Krka“ da djeci i mladima približe vrijednosti i ljepote prirode, te ukaže na važnost koju svaki pojedinac ima u zaštiti i očuvanju zdravog okoliša.
Radionice i predavanja se održavaju se u povodu obilježavanja svih važni datumi vezanih za zaštitu prirode kao što su Međunarodni dan rijeka, Svjetski dan šuma i Svjetski dan voda održavaju se u ispostavama JU „NP Krka“ u Skradinu i Drnišu i besplatne su za sve sudionike.
Tijekom ove godine održane su i tematske radionice za djecu i odrasle neovisno o prigodama. Posebno su zanimljive bile radionice, filcanja vune, ukrašavanja odjevnih predmeta airbrush tehnikom i modna radionica recikliranja te predavanja o permakulturi i hrani, njezinom porijeklu, ljekovitosti ali i  štetnim svojstvima. 
 

Iz kategorije: Vijesti