Datum objave: 03. Lipanj 2013

Novi šibenski gradonačelnik dr Željko Burić u druženju s novinarima otkrio i svoje prve poteze

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr Željko Burić, novi šibenski gradonačelnik, i njegovi zamjenici Danijel Mileta i Nikica Pendžer, nakon sinoćnje pobjede na izborima, danas su u Samostanskom vrtu organizirali druženje s novinarima na kojem je dr Burić, uz ostalo predstavio i način na koji će on i njegovi suradnici voditi Šibenik.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Cilj tog druženja u prvom redu je bio zahvaliti  novinarima na suradnji u proteklih skoro 15 godina, koliko je bio na čelu šibenske bolnice i na praćenju kampanje te zahvaliti biračima na ukazanom povjerenju, no odgovarajući na novinarske pitanja, otkrio je i na koji način će sa svojim suradnicima voditi Grad.

Dr.Burić je istaknuo je kako će nastaviti sve projekte dosadašnje vlasti koji su dobri za Šibenik. „Moram kazati kako potpuno podržavam izborni program SDP-a  i HNS-a od prije četiri godine i nemam na njega niti jednu zamjerku. Nije problem u programima već u načinu, u želji, volji i sposobnosti da se nešto napravi. Znam da uvijek postoje pritisci iz stranaka na one koji obnašaju ovakve funkcije da se nešto napravi ovako ili onako, a ja jamčim da, ako i budem izložen takvih pritiscima, neću popustiti“, istaknuo je.

Kazao je i da će čim preuzme vlast osnovati timove, svojevrsne akcijske grupe, na čelu kojih će biti stručnjaci , a pročelnici ureda će biti, kako je kazao, servis struci. Naglasio je kako nije opterećen kadrovskim pitanjima te da za sada niti ne zna tko su sve pročelnicu u Gradu Šibeniku, a njihov status će se rješavati u skladu sa zakonom budući da je riječ o ljudima koji su zaposleni preko natječaja.

Među prvim stvarima koje će napraviti je raščišćavanje situacije u TEF – u i pitanje statusa Obonjana, među prvim potezima nove vlasti bit će donošenje GUP-a. “To je ključno pitanje za razvoj Šibenika. Mo moramo definirati što se i gdje može raditi i omogućiti ljudima koji su zainteresirani za naše područje da ulažu novac i otvaraju radna mjesta. To smo dužni i našim mladima koji moraju moći naći posao u Šibeniku“, kazao je. Na novinarsko pitanje što očekuje da će napraviti odgovorio je da mu je jedan od ciljeva dostići Zadar,a pojasnio je zašto. “Strašno zavidim Zadru što je sveučilišni grad i želim da to postane i Šibenik. U tome ćemo surađivati s prof.dr. Antom Pulićom koji otvara prvi doktorski studij u Šibenik, a već sam povezao njega i profesora Zvonka Pešića koji ima odriješene ruke da provede svoj projekt osnivanja Studija energetike i zaštite okoliša prof. Pulić svojim iskustvom može u tome puno pomoći. Kod sveučilišta nije bitno pitanje prostora, hoće li to biti Palacin ili ne, ono je prvenstveno bitno za stvaranja intelektualnog kapitala u Šibeniku ,a Šibenik i tavorio sada zbog toga što ga nije još uspio izgraditi.Moj je cilj da Šibenik postane Sveučilišni grad. Isto tako će jedna od prvih poteza biti i olakšavanje poslovanja obrtnicima i drugim poduzetnicima u povijesnoj jezgri jer Grad se mora odreći nekih doprinosa koje od njih ubire i na tome nema štednje“, istaknuo je dr. Burić. Na pitanje zašto misli da je došlo do promjene vlasti u Šibeniku kazao je kako su Šibenčani ponosni ljudi i da žele biti zadovoljni stanjem u svom gradu,a da su mnogi sada nezadovoljni i to ne kazao je, samo onim što je napravljeno u preotele četiri godine nego i prije, pa i u vrijeme kada je na vlasti bila politička opcija kojoj on sada pripada. Kazao je i kako mu je jako bitno i što će se događati sa šibenskom bolnicom te da očekuje da će uskoro biti imenovano stečajno vijeće i stečajni upravitelj, a za svog mandata želio bi barem postaviti temeljni kamen za novu šibensku bolnici koja, istaknuo nije samo važna za podizanje standarda zdravstvene zaštite već i u turizmu za produženje turističke sezone što je uneseno i u Master plan razvoja turizma u Šibensko – kninskoj županiji.

Njegov zamjenik Danijel Mileta je kazao kako je ponosan na pobjedu na izborima s obzirom na trud koji su uložili i da su izdržali i napade kojima su bili izloženi. Novinare je posebno zanimalo što os sebi može reći drugi zamjenik Nikica Pendžer iz HČSP –a. „Obiteljski sam čovjek i hrvatski branitelj. Po struci sam trgovac. Umjesto fakulteta, u vrijeme kada je moja generacija odlazila studirati, ja sam izabrao odlazak u domovinski rat što je ipak bio teži put, ali nije mi žao. To mi potvrđuju i mnogi moji suborci s kojima sam se ovih dana viđao. Mene posebno zanimaju problemi mladih i branitelja i tim pitanjima ću se baviti, a mladima za sada mogu poručiti samo da su dobili mlado vodstvo Grada i da ćemo itekako brinuti o njima“, izjavio je Pendžer, kazo je taj tridesetosomogišnjak kojemu je to bio i prvi izravni susret s novinarima.

Dr Željko Burić je na kraju kazao da je za njegov uspjeh zaslužna i njega obitelj te da je bio jako ponosan kada je sinoć, kada su se iščekivali rezultati izbora njegov  sin emotivno reagira i da je još jednom zorno vidio kako sve što se događa u obitelji djeluje i na djecu.

Iz kategorije: Vijesti