Datum objave: 02. Lipanj 2013

POBJEDNICI Goran Pauk, Željko Burić,Ivan Božikov, Josip a Rimac (HDZ) i Ivan Gulam (HNS-LD)

Diana Ferić
Diana Ferić

Najžešće bitke u drugom izbornom krugu vodile su se u Šibeniku i općini Murter Kornati, a najveće iznenađenje je poraz dugogodišnjeg načelnika općine Pirovac  Ante Šparice.                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve neslužbene rezultate drugog kruga izbora za župana Šibensko – kninske županije, gradonačelnike Šibenika i Knina te načelnike općina Murter – Kornati i Pirovac. U drugom krugu bila je očekivana pobjeda dosadašnjeg šibensko – kninskog župana Gorana Pauka, a iznenađenjem se može smatrati poraz dugogpodišnjeg načelnika Pirovca Ante Šparice. U općini Murter Kornati za prsa je pobijedio Ivan Božikov, a u Šibeniku kandidat koalicije SDP-HNS-HSL dr. Ante Županović nije uspio nadoknaditi razliku u broju glasova iz prvog izbornog kruga pa je Grad Šibenik dobio novog gradonačelnika – dr. Željka Burića.

Grad Šibenik
Prema prvim neslužbenim rezultatima drugog kruga izbora za gradonačelnika Grada Šibenika pobijedio je kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HČSP dr. Željko Burić. On je nakon prebrojavanja glasova na svim biračkim mjestima dobio povjerenje 49,84 posto birača, a njegov protukandidat dr. Ante Županović 47,89 posto. U konačnici je dr. Željko Burić dobio 10351 glas, a dr. Ante Županović 9945 što znači da je za oko 60 posto uspio smanjiti zaostatak iz prvog izbornog kruga ali to nije bilo dovoljno za preokret. Šibeik će u naredne četiri godine voditi dr. željko Burić i njegovi zamjenici Danijel Mileta i Nikica Penđer.
 

Općina Murter Kornati
Kandidat koalicije HDZ – HSS Ivan Božikov pobijedio je u drugom krugu kandidata grupe građana Željka Jerata. Rezultat drugog kruga je 50,52 : 48,44 posto glasova. Božikov je u konačnici dobio 28 glasova više od Jerata ali je to bilo dovoljno za pobjedu. U naredne četiri godine on će biti načelnik općine Murter Kornati, a dužnost njegove zamjenice obnašat će Mira Kovačev.

Općina Pirovac
Dugogodišnji načelnik općine Pirovac Ante Šparica, kandidat koalicije HSS – HDZ izgubio je izbore. U finišu drugog izbornog kruga pobijedio ga je kandidat HNS-LD-a Ivan Gulam. Njegov zamjenik na dužnosti načelnika općine Pirovac u naredne četiri godine bit će Ante Čubrić. Šparici je za pobjedu nedostajalo 69 glasova.

Grad Knin
Konačni rezultati drugog kruga izbora za gradonačelnika Grada Knina još nisu poznati no nakon prebrojavanja glasova na gotovo 90 posto biračkih mjesta uvjerljivo vodi kandidatkinja HDZ-a, dosadašnja gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Njen protukandidat Dario Šimić zaostaje za više od 650 glasova pa su izgledi da bi mogao izaći kao pobjednik minimalni. 

Šibensko – kninska županija
Goran Pauk, nakon prebrojavanja glasova na svim biračkim mjestima u Šibensko – kninskoj županiji dobio je povjerenje 55,37 posto birača. On je dobio 24 303 glasa, a njegova konkurentica, kandidatkinja SDP-a Anita Bara više nego solidnih 18 052 glasa ili 41,13 posto.
U naredne četiri godine Šibensko – kninsku županiju će uz Gorana Pauka voditi zamjenici Zoran Smolić i Tomislav Vrdoljak. Oni su na izbore izašli kao kandidati koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HČSP.
 

Općina Bilice

Na izborima u drugom krugu pobjedio je kandidat grupe birača Josip Čaleta, sportski novinar Šibenskog lista i  umirovljeni branitelj. On osvojio 51,32 posto glasova, dok je njegov protukandidat iz koalicije HDZ-HSU-HSP AS, Goran Grubišić dobio nešto više od 46 posto glasova.

Iz kategorije: Vijesti