Datum objave: 01. Lipanj 2013

Na otoku Krapnju otvoreno prvo „Krapanjsko kulturno ljeto“!

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložbom slika „Grupe 9“ u „Uljari sv. Lovre“ na otoku Krapnju otvoreno je prvo „Krapanjsko kulturno ljeto“ organizirano na poticaj i pod pokroviteljstvom obitelji Tudić i restorana „Zlatna ribica“.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Akademski slikar Ante Bergam Momin kao umjetnički voditelj i organizator izložbenog prostora u uljari sv. Lovre iz 1584. godine na otoku Krapnju koju je obnovila i u muzej maslinova ulja i uljarske tradicije pretvorila obitelj Tudića, večeras je na prigodnoj svečanosti proglasio otvorenim prvo „Krapanjsko kulturno ljeto.“

Prvi događaj prvog „Krapanjskog kulturnog ljeta“ je izložba slika i fotografija „Grupe 9“. U prostoru drevne uljare koji je pretvoren u izložbeno galerijski prostor, a uskoro će postati i književnom te glazbenom scenom, svoja su umjetnička djela izložili slikari Marin Štokić, Predrag Jokić, Žarko Jurić, Lana Martinović Čala, Ksenija Mihoković, Ante Bergam Momin, Borko Čala i Vladimir Mihoković Miha, a umjetničke fotografije djelo su Kristine Mihoković.
„Krapanjsko kulturno ljeto“ u uljari sv. Lovre trajat će sve do kraja rujna. Nakon zajedničke izložbe radova „Grupe 9“ slijede dvije samostalne izložbe slika, večeri klasične gitare te književne večeri i večeri poezije među kojima će bez dvojbe najveću pažnju privući autorski recital Mladena Bjažića.
U glazbenom dijelu svečanosti otvaranja prvog „Krapanjskog kulturnog ljeta“ nastupila je klapa „Bumbeta“ maestra Jure Celića.
Pokretanje „Krapanjskog kulturnog ljeta“ pod pokroviteljstvom „Zlatne  ribice“ i uz potporu obitelji Tudić bez dvojbe će biti jedan od važnijih kulturnih i društvenih događaja u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji kojemu posebnu vrijednost i značaj daje činjenica da je organiziran na otoku i u obnovljenoj gotovo pola milenija staroj uljari te da je riječ o projektu koji počiva na inicijativi i potpori ugledne poduzetničke obitelji. Otok Krapanj, kao ni bilo koji drugi naseljeni šibenski otok, nikada do sada nije imao sličnu kulturnu manifestaciju.

Iz kategorije: Vijesti