Datum objave: 01. Lipanj 2013

Društvo za palijativnu medicinu počelo djelovati i u Šibensko - kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Dobra vijest za teško oboljele bolesnike i njihove obitelju u Šibensko - kninskoj županiji -  u Županiji  je osnovana podružnica Društva za palijativnu medicinu.

Palijativna medicina odnosi se na potpunu skrb o bolesnicima  oboljelim  od neizlječivih bolesti, na koje više ne djeluju ni preventivna niti kurativna terapija. Stručnjaci raznih specijalnosti i struka zajednički angažiraju se kako bi oboljelima, njihovim obiteljima i prijateljima olakšali suočavanje s bolešću i njenim konačnim posljedicama.

Osnovana podružnica radit će na  organizaciji i razvitku sustava palijativne skrbi na području Šibensko-kninske županije. Za predsjednika je izabran  dr. Ivo Blaće, za dopredsjednicu dr. Blaženka Topčić, a za tajnicu dr. Danči Mihovilčević.

Po riječima dr Blaće, Društvo za palijativnu medicinu pomagat će pacijentima koji boluju od malignih bolesti, kroničnih bolesti respiratornih organa, srčanih bolesti, ali i neuroloških bolesti poput Parkinsa, Alzheimera i demencije tako što će biti formirani stručni timovi koji će obilaziti njihove obitelji i educirati ih te davati savjete liječnicima opće prakse koji vode takve pacijente.  Bit će osnovani i dnevni boravci  u kojima će obitelji moći smjestiti pacijente dok rade. Do kraja ove godine osnovat će i koordinacijski centar koji će izraditi registar teških bolesnika. U Šibensko - kninskoj županiji  je takav oblik skrbi itekako potreban jer  jer je 19 posto njezina stanovništva starije od 65 godina  što je iznad hrvatkog prosjeka koji iznosi 15 posto.

U Općoj bolnici „Hrvatski ponos Knin“odobreno je 35 kreveta palijativne skrbi i taj je odjel spreman za prijem bolesnika. Čeka se samo odobrenje Ministarstva zdravstva  i HZZO -a za početak njegovog  rada.  

 
 

Iz kategorije: Vijesti