Datum objave: 31. Svibanj 2013

Prva "ovogodišnja" Plava zastava" zavijorila na novoj plaži u Srimi

Diana Ferić
Diana Ferić

Prva „Plava zastava“ u Hrvatskoj, od svih koje su dodijeljene u ovoj godini, zavijorila je danas na novouređenoj plaži u Srimi, a podigao ju je šibensko – kninski župan Goran Pauk budući da je, kako je objasnila gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev, Županija veoma zaslužna za tu plažu. Plava zastava je certifikat najviše kakvoće mora, postojanja svih potrebnih plažnih sadržaja i sigurnosti kupača,a već je skoro 20 godina dodjeljuje Udruga „Lijepa naša“ na čelu s dr. Antom Kutlom.

U šljunčanu plažu na Srimi uloženo oko 2 milijuna kuna. Ima sve potrebne sadržaje koji su prilagođeni i invalidima. Uz plažu je uređena šetnica, a zasađeni su i brojni borovi tako da će to za koju godinu biti i zelena površina. Plažom upravlja komunalno poduzeće „Leć“, a direktor te tvrtke Stanko Birin danas je nekoliko puta istaknut zbog brige koju je poklonio izgradnji i uređenju plaže na Srimi.

Novac za njezino uređenje izdvojili su Grad Vodice i njegovo komunalno poduzeće „Leć“ , Šibensko kninska županija te Ministarstvo branitelja Rh koje je financiralo opremanje plaže za invalide, a pomoć je stigla i od akcije „Persil pomaže hrvatskim plažama“, projekta koji je provela tvrtka Henkel u suradnji s udrugom „Lijepa naša“. Ta je tvrtka dio prihoda od prodaje svojih proizvoda izdvojila da bi se plaža u Srimi mogla pripremiti za dobivanje certifikata „Plava zastava“.

Šibensko – kninski župan Goran Pauk je prilikom podizanje Plave zastave istaknuo kako se Šibensko – kninska županija može podičiti iznimno čistim morem, koje je na 99 posto mjesta, na kojima se obavlja stalna kontrola, iznimne kvalitete za kupanje. Kazao je da je turizma za razvoj Šibensko – kninske županije iznimno važan te da je to grana gospodarstva koja je vukla naprijed i pozitivno poslovala i u najtežim godinama. Gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev podsjetila je kako su Vodice lani ostvarile prvi put u svojoj povijesti milijun noćenja te kako puno pažnje ulažu upravo u uređenja plaža.

Udruga „Lijepa naša“ danas je u Vodicama i na Srimi organizirala središnju državnu svečanost na kojoj su podijeljena i plakete koncesionarima plaža i vlasnicima marina koje 15, 10 ili 5 godina krasi „Plava zastava“. Tim povodom je dr. Ante Kutle istaknuo kako nije d obro to što se posljednjih godina broj „posjednika“ plave zastave smanjuje. Tako ih je ove godine dobilo 102 plaže i 18 marina u Hrvatskoj, a prije pet šest godina bilo ih je ukupno 150. „žalosno je što neke tvrtke okreću milijune kuna u svom poslovanju, a teško im je dati 10 000 ili 15 000 kuna da bi se kandidirali za Plavu zastavu“, kazao je dr. Kutle.

Iz kategorije: Vijesti