Datum objave: 31. Svibanj 2013

IZBORI 2013: Željko Burić obznanio osnivanje doktorskog studija u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr. Željko Burić objavio početak rada doktorskog studija ekonomskih i  poslovnih znanja te magisterija zelene ekonomije i ekonomije održivog razvitka koji će djelovati u samostanu sv. Lovre. Upisi počinju u ponedjeljak, nastava u listopadu!                                                                                                                                                                                                                  

Kandidat za gradonačelnika dr. Željko Burić na današnjoj konferenciji za novinare prezentirao je javnosti kako će raditi ako bude izabran za gradonačelnika. On je, kako je kazao, razmatrajući problem visokog obrazovanja i osnivanja Sveučilišta u Šibeniku shvatio da su za osnivanje sveučilišta potrebni preduvjeti te da su neka rješenja moguća odmah i bez odlaganja. Zbog toga je u suradnji s prof. dr. Antom Pulićem, Univerzom v Mariboru, Ekonomsko – poslovnim fakultetom i Centrom za Ekonomiku iz Zagreb u ŠIbenik doveo doktorski studij ekonomskih i poslovnih znanja te magisterij zelene ekonomije i ekonomije održivog razvoja. Upisi počinju već idućeg tjedna, a nastava u rujnu i listopadu 2013. godine.
Voditelj  poslijediplomskog doktorskog studija ekonomskih i poslovnih znanja je  i poslovna znanja prof. dr. sc. Damijan Mumel s Mariborskog sveučilišta, a koordinator je prof. dr. sc. Ante Pulić . Studij se izvodi prema programu Ekonomsko – poslovnog fakulteta u Zagrebu, a polaznici stječu akademske titule doktor a odnosno doktorice društvenih znanosti, polje ekonomija (dr. sc.).Studij traje šest semestara, a bit će smješten u prostorije samostana sv. Lovre u srcu povijesne jezgre Šibenika.
"Nisam čovjek od velikih riječi i obećanja iza kojih ne slijedi akcija već naprotiv, tražim kontakte i pronalazim načine kako se što to za Šibenik želim može što prije ostvariti," kazao je na današnjoj konferenciji za novinare dr. Burić, " Sazvao sam Vas kako bih to potvrdio na konkretnom primjeru koji se odnosi na važni  dio mog izbornog programa, a to je napraviti  od Šibenika visokoškolski i sveučilišni grad, grad u kojem će se razvijati znanosti i u kojem će se svima koji to žele pružiti priliku da se obrazuju do najvišeg stupnja.Doktorski studij ekonomskih i poslovnih znanja prvi je korak na putu prema cilju, a to je Šibenik grad znanja."
On je kazao da u suradnji s profesorom dr. Antom Pulićem predstavlja projekt osnivanja doktorskog studija ekonomskih i poslovnih znanja Ekonomsko – poslovnog fakulteta Univerze u Mariboru i Centra za Ekonomiku iz Zagreba koji će imati sjedište u Šibeniku i  namijenjen je u prvom redu stanovnicima četiriju dalmatinskih županija kojima je takav  program zanimljiv.
"Dakle, tu se potvrđuje moja namjera da se izborim za to da sjedište važnih ustanova ne mora uvijek biti u Zagrebu ili kada je riječ o Dalmaciji Splitu ili Zadru nego da se i Šibenik može i treba nametnuti u tom smislu jer to je jedini način da se naš grad ravnopravno razvija s ostalim sličnim centrima. Upitat ćete se kakve  veze ja imam s tim projektom. Priča je vrlo jednostavna. Prof. dr. Ante Pulić radio je dva značajna projekta za unaprjeđenje zdravstvenih usluga u Općoj bolnici u Šibeniku  i tako je počela naša suradnja. Spomenuo mi je da osniva doktorski studiji i složili smo se da bi  sjedište trebalo biti u Šibeniku pa smo krenuli smo u akciju. Nama je u Šibeniku taj projekt važan iz nekoliko razloga. Šibenik postaje centrom  stjecanja najvišeg znanstvenog stupnja obrazovanja. Našim građanima željnim znanja i napredovanja omogućava da lakše i jeftinije ostvare svoje ambicije jer nije ista stvar imati mogućnost studirati u Šibeniku ili morati „po znanje“ odlaziti u Zagreb ili primjerice Maribor. U Šibenik stiže znanstveni  nastavni kadar. Moja je želja bila da doktorski  studij bude smješten u upravo u samostalnu svetog Lovre i to zbog dva razloga. Prvi je da se na taj način doprinese revitalizaciji starog dijela Šibenika, a drugi da doktorski studij bude sljednik tradicije visokog obrazovanja koje je u tom samostanu cvalo od sredine 17. stoljeća sve do 1911. godine." naglasio je dr. Burić
Prof.  dr. sc. Ante Pulić, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gost profesor na Ekonomskom fakultetu u Grazu i suosnivač Centra za istraživanje, upravljanje i mjerenje intelektualnog kapitala Austrije, svrstan među 100 vodećih svjetskih stručnjaka za problematiku i izučavanje intelektualnog kapitala, najavio je da će u Šibniku osim doktorskog studija ekonomije i ekonomskih znanja djelovati i magistarski studij zelene ekonomije i ekonomije održivog razvoja ali i studij sestrinstva zahvaljujući kojem će Opća bolnica Šibensko - kninske županije steći uvijete za status županijske bolnice regionalnog značaja.
Fra Mate Topić, gvardijan samostana sv. Lovre izrazio je zadovoljstvo što se na takav način skreće pozornost na vrijednosti i značaj samostana sv. Lovre, njegovu tradiciju ali i nužnost da ga se sustavno obnavlja i zaštiti
"Smatram da je riječ o pozornosti vrijednom projektu koji donosi dobrobit za Grad Šibenik i može imati vrlo pozitivan odjek u zajednici, a istodobno skreće  pozornost javnosti  na nužnost očuvanja objekata samostana sv. Lovre koji spada među najljepše i najvrjednije primjere graditeljstva iz vremena cvjetne gotika 15. stoljeća, njegove bogate knjižnice i duhovnog središta od 1648. godine. Takva visokoobrazovna institucija mogla u svojoj naravi predstavljati nastavak visokih studija filozofije i bogoslovije te Studiuma generale secundae classis podignutog na rang sveučilišta koji su u samostanu sv.Lovre djelovali od 1699. do 1911. godine." kazao je fra Mate Topić.

Iz kategorije: Vijesti