Datum objave: 01. Lipanj 2013

Retriverica Lila i splitski terapeut pomažu teško oboljeloj djeci u Udruzi sveti Antun

Diana Ferić
Diana Ferić

 Djeci  iz Udruge žena sveti Antun, obljeloj od malignih bolesti u rehabilitaciji razvoju od danas pomažu 18 - mjesečna zlatna retriverica Lila i fizioterapeut Vitmir Mikelić iz Splita zahvaljujući suradnji sa šibenskom udrugom „Četiri šape“.

Pravu terapiju prošlo je danas troje djece operiranih od tumora na mozgu i njihovi roditelji su bili iznimno zadovoljni. Među njima je i petogodišnji Ivano koji se punih 45 minuta družio s Lilom u različitim aktivnostima od hodanja do igre s loptom. Ana Čivjak predsjednika udruge sveti Antun nam je kazala kako su uočili da djeca dobro reagiraju na životinje i da im i ta vrsta terapije može pomoći, a uključiti se mogu djeca iz Županija koje boluju od bilo koje teške bolesti. Tako im se odnedavno priključio i jedna četverogodišnjak koji je operiran od dobroćudnog tumora na mozgu, ali ima i srčane smetnja i autizam.

Marijana Šarić, vlasnica Lile i predsjednica udruge „Četiri šape“ ističe kako je ta udruga osnovana još 2006. godine te kako žele uz pomoć posebno dresiranih pasa pomoću i razvoju i zdrave i bolesne djece što je u svijetu uobičajeno. Tako se Lila nedavno družila s učenicima nižih razreda u OŠ Brodarica. Vlasnica je ima namjeru poslati i na dresuru za rad s bolesnom djecom.

Fizioterapeut Vitomir Mikelić profesionalno radi u jednom staračkom domu u Splitu, a prije je volontirao u splitskoj udruzi „Anđeli“. Kako osobno surađuje s Marijanom Šarić prihvatio je poziv da volontira u šibenskoj Udruzi sveti Antun a u Šibenik će dolaziti svake subote. Riječ je o individualnoj terapiji. „ Motivira me ljubav prema djeci i hendikepiranima. Zbog toga sam se i posvetio ovom poslu i uživam u volontiranju. Drago mi je kad vidim kako djeca pozitivno reagiraju“, kazao nam je.
Udruga sveti Antun i dalje je osuđena uglavnom na humanitarne akcije kako bi došla do novca za planirane aktivnosti. Osim osnovne fizikalne terapije u šibenskoj bolnici roditelji oboljele djece sav dodatan rad sa stručnjacima od logopeda do fizioterapeuta moraju plać

Iz kategorije: Vijesti