Datum objave: 29. Svibanj 2013

Fotonaponske elektrane na krovovima vrtića i škola u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Deset zgrada u vlasništvu javnih ustanova i Grada Šibenika imat će na svojim krovovima  fotonaponske elektrane snage 30 kW, a uz svaku mora biti instaliran i solarni toplinski sustav za zagrijavanje potrošnje tople vode, priopćili su danas iz šibenske gradske uprave. To su  Dječji vrtić Vidici, OŠ Vidici, OŠ Jurja Šižgorića, OŠ Jurja Dalmatinca, OŠ Brodarica, OŠ Petra Krešimira IV., OŠ Meterize, kuglana Šubićevac, zatvoreni bazen Crnica i zgrada Krešimirovog doma.  Za taj posao nakon natječaja na koji su pristigle tri  ponude izabrana je tvrtka Intel – montaža.

Zakupac će u roku od tri mjeseca od potpisivanja Ugovora prikupiti i predati dokumentaciju Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) te u roku od šest mjeseci po dobivanju Ugovora o otkupu električne energije izgraditi elektrane i pustiti ih u pogon. Ako ne bude natječaja za povlaštene kupce električne energije u iduće dvije godine, Grad Šibenik može raskinuti ugovor i vratiti jamstvo.

Ugovor se sklapa na 14 godina, a iznos godišnje zakupnine iznosi  oko 19.662 eura. Istekom ovog roka zakupac je obvezan foto naponsku elektranu u ispravnom stanju predati vlasniku javnog objekta. Također, zakupac se ugovorom obvezuje na prilikom montaže uređaja neće naštetiti objektima te da u svom radu neće remetiti kućni red i mir u objektima koji su predmet zakupa

Fotonaponska elektrana ili sunčeva fotonaponska elektrana je fotonaponski sustav koji ima mrežni sustav, a to znači da proizvedenu električnu energiju predaje u elektroenergetski sustav, za razliku od samostalnog ili otočnog sustava u kojima proizvedenu električnu energiju najčešće skladištimo u baterije ili akumulatore. Fotonaponske elektrane omogućuje izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu i predstavljaju jedan od najelegantnijih načina korištenja energije Sunca.

Iz kategorije: Vijesti