Datum objave: 29. Svibanj 2013

Otvoren Onkološki odjel:Bolesnici više ne moraju na kemoterapiju izvan Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je konačno dobio Odjel onkologije koji je otvoren svečano danas u nazočnosti predstavnika Opće bolnice, Županije, Grada Šibenika, Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu i šibenskog biskupa Ante Ivasa koji ga je blagoslovio, a vrpcu je prerezao šibensko – kninski župan Goran Pauk.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Zahvaljujući tom odjelu bolesnici sa šibenskog područja oboljeli od karcinoma neće više morati odlaziti na kemoterapiju u druge centre što je i psihičko i materijalno olakšanje njima i njihovim obiteljima, kako je istaknuo dr Željko Burić koji je još uvijek ravnatelja Opće bolnice iako je ona u programu sanacije koju provodi hrvatska Vlada.

Ta, kako je dr. Burić nazvao, onkološka dnevna bolnica ispunjava sve kriterije za liječenje bolesnika oboljelih od malignih bolesti. U njoj će, kako je istaknuo dr. Ante  Samodol, raditi dvoje specijalista i osposobljeno medicinsko osoblje. Njihove usluge trenutno treba oko 100 pacijenata u Šibeniku. Inače u Hrvatskoj svaki treći čovjek umire od karcinoma.

Dr. Burić je napomenuo i kako je bilo puno podmetanja kako se taj odjel ne bi otvorio u Šibeniku jer je bilo onih koji su se zalagli za to da je dovoljan onkološki odjel u Zadru. Ali, te  supokušaje osujetili. Za uređenje prostora za Onkologiju utrošeno je 700 000 kuna, a 600 000 kuna stoji njegovo opremanje. Na svečanosti otvaranja govorio je i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu dr. Mile Klepo koji je šibensku bolnicu istaknuo kao primjer bolnice koja uspješno radi jer je jedina u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine poslovala bez gubitka. Kritizirao je sustav i sanacije i financiranja bolnica napominjući kako ne vjeruje da će dati željeni rezultat. „Činjenica da je više od 90 posto bolnica u Hrvatskoj, zbog gubitaka, u postupku sanacije ne govorio u prilog tomu da su ravnatelji nesposobni nego da je sustav financiranja pogrešan i da to treba mijenjati. Nepovoljno je i to što se ne dopušta prelijevanje sredstava unutar Bolnice, pa će tako šibenska bolnica koja je u prva tri mjeseca ostvarila milijun kuna više prihoda u odnosu na troškove na kraju opet poslovati s gubitkom. U ovoj godini je nastavljen rast gubitaka u hrvatskim bolnicama. Lani su poslovali s 1,1 milijardu gubitka, a na kraju ove godine će gubitak iznositi 2 milijarde što ukazuje na to da program sanacije nije dobar i da treba mijenjati instrumentarij“, kazao je Klepo.

Nakon uređenja prostora za Onkologiju još je u Općoj bolnici Šibenik neobnovljen ostao samo Ginekološki odjel.

Iz kategorije: Vijesti