Datum objave: 28. Svibanj 2013

TEF i opasni otpad - izborna tema br. 1 i na ovim izborima

Diana Ferić
Diana Ferić

Direktor TEF -a Krešimir Šakić reagirao je priopćenjem za javnost u povodu zahtjeva Ureda župana Šibensko - kninske županioje da javnosti podastru dodatne informacije koje će potvrditi tvrdnje  da na području TEF -a više nema  opasnog otpada. U tom priopćenju stoji:  "U priopćenju za medije poslanom od strane Županije šibensko-kninske od Uprave društva TEF d.d. zatraženo je da javnosti da "potpunu informaciju" o analizama materijala preostalog na prostoru TEF-a.

Rezultati analiza predočeni javnosti od strane uprave TEF d.d. 27. svibnja 2013. godine obuhvaćaju sve parametre koje kao preduvjete za odlaganje otpada na odlagalište neopasnog otpada propisuje hrvatsko zakonodavstvo, a iza njih stoji ovlašteni laboratorij koji ih je provodio. I sa stručnog stajališta ne postoje nikakve dvojbe o karakteru analiziranog materijala.

Dvojbena je politička strana ovog priopćenja kojeg potpisuje v.d. pročelnik Novica Ljubičić, a politika se, na žalost, po tko zna koji put pokušava uvući u sanaciju TEF-a. Institucija Županije se još jednom zloupotrebljava kako bi se sijala nepotrebna panika među građane Šibenika, a sve u svrhu relativiziranja neuspjeh onih koji su problem TEF-a stvorili i 15 godina ga nisu znali riješiti, a to je HDZ kao opcija koja trenutno vlada županijskim strukturama i zloupotrebljava ih u politikantske svrhe.

O politikantskoj namjeri ovog priopćenja koje je Županija poslala medijima svjedoči i činjenica da ono nije poslano Upravi TEF d.d. izravno (što bi učinio netko koga stvarno zanimaju dodatna pojašnjenja), već je odaslano u obliku medijskog priopćenja sa svrhom manipulacije javnošću.

Zanimljivo je kako u provedenim analizama ništa sporno ne vidi ni Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, ni nadležne inspekcije, ni Fond za zaštitu okoliša koji je analize naručivao, niti ovlašteni laboratorij već samo Novica Ljubičić, Goran Pauk, Željko Burić i lokalni HDZ. Teško se oteti dojmu da iza njihove "brige za zdravlje građana" i iznenadne "ekološke osviještenosti" prvenstveno stoji politički motiv. Ili su gospoda zaboravila da čišćenjem TEF-a više gospodare Vinko Mladineo i Sirovina odlagalište pa je gotovo s prenapuhanim sanacijama koje su završavale davanjem 2 milijuna kuna donacija crnim fondovima HDZ-a.

Stoga još jednom apeliramo na sve političke strukture u Šibeniku, a posebno na HDZ i vodstva Županije šibensko-kninske, da sanaciju TEF-a prepusti struci i prestanu s njom manipulirati u predizborne svrhe".
 

Iz kategorije: Vijesti