Datum objave: 28. Svibanj 2013

Županija uzvraća udarac i traži dodatne rezultate ispitivanja troske u TEF - u

Diana Ferić
Diana Ferić

Jučerašnjom konferencijom za novinare u Uredu gradonačelnika Grada Šibenika dr. Ante Županovića ipak nije, kako je on mislio, stavljena točka na priču o navodno sumnjivom otpadu pohranjenom na prostoru TEF –a  kojeg, kako je ustvrdio, tamo više nema, a pozvao se na rezultate ispitivanja Laboratorija u Čakovcu.

Na jučerašnju konferenciju za novinare dr. Županovića i Krešimira Šakića, direktora TEF –a reagirao je Ured župana  Šibensko – kninske županije Gorana Pauka priopćenjem u kojem ih prozivaju da javnosti nisu dali na uvid sve relevantne rezultate ispitivanja otpada u TEF – u. U njemu se kaže: „Jučer nisu predočeni rezultati ispitivanja PAH-ova, ukupnih ugljikovodika, mineralnih ulja i fenola za navedeni otpad, čime je ostavljen prostor za razmišljanje da navedena ispitivanja nisu niti proveden  S obzirom na karakteristike otpada na prostoru bivše tvornice TEF-a osim osnovne karakterizacije otpada svakako je bilo nužno provesti i ispitivanja policikličkih aromatski ugljikovodika (PAH-ova), ukupnih ugljikovodika, mineralnih ulja i fenola, te utvrditi da li sadržaj PAH-ova, ukupnih ugljikovodika i fenola prekoračuje granične vrijednosti za neopasan otpad prema Uredbi o kategorijama, vrstama i klasifikaciji otpada s katalogom otpada i listom opasnog otpada. Međutim, javnosti jučer nisu predočeni rezultati ispitivanja PAH-ova, ukupnih ugljikovodika, mineralnih ulja i fenola za navedeni otpad, čime je ostavljen prostor za razmišljanje da navedena ispitivanja nisu niti provedena. Slijedom navedenog Šibensko-kninska županija je zatražila od tvrtke TEF d.d. rezultate ispitivanja PAH-ova, ukupnih ugljikovodika, mineralnih ulja i fenola za preostali otpad. Apeliramo na upravu TEF-a da u cilju točnog i pravodobnog informiranja javnosti daju potpune informacije“, stoji u priopćenju.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u zadnjem inspekcijskom nadzoru na području bivše tvornice TEF, u ožujku ove godine, utvrdilo da je za otpad u količini od 5973 m3 potrebno izraditi dodatna ispitivanja na temelju kojih će se odlučiti o načinu daljnjeg zbrinjavanja istog. Šibensko-kninska županija je temeljem Inspekcijskog nalaza o ovome izvijestila javnost 15. ožujka. Također, 22. ožujka, Šibensko-kninska županija je zaprimila očitovanje TEF d.d. o otpadu od oko 6000 m3 za koje je potrebno obaviti dodatna ispitivanja kako bi se utvrdile njegove karakteristike, kaže se u priopćenju iz Ureda župana Šibensko – kninske županije.

 

Iz kategorije: Vijesti